Opstelten gunt jongeren geweldloze feestcultuur
Cohen deed in zijn rapport de oproep tot alcoholmatiging, om zo rellen als in Haren te voorkomen. De oud-burgemeester sprak van een feestcultuur die 'inmiddels' in Nederland aanwezig zou zijn en gepaard gaat met veel alcohol. Bijna vijfentachtig procent van de rond de rellen aangehouden mensen zei alcohol gebruikt te hebben. "En als er iets is dat barrières slecht, dan is het alcohol", zei Cohen.
"De commissie spreekt over de gegroeide feestcultuur en You Only Live Once (YOLO)", schrijft Opstelten in de kabinetsreactie. "Dat is de jongeren van harte gegund, tot dit ontspoort door alcoholmisbruik en drugs." Hij schrijft dat alcohol een 'belangrijke risicofactor' is voor geweldpleging en hij is het daarom met Cohen eens dat overmatig alcoholgebruik moet worden teruggedrongen.
"Ouders, scholen, verenigingen, detailhandel en horecaondernemers hebben allen een verantwoordelijkheid om die barrières ook daadwerkelijk op te werpen." Daarnaast heeft de Tweede Kamer inmiddels besloten dat de leeftijd voor de verkoop en bezit van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar. Die leeftijdgrens moet goed worden gehandhaafd, stelt Opstelten.
Opstelten herhaalt in de brief verder dat de Facebookrellen een 'wake-upcall' is geweest. "Een 'wake-upcall', niet alleen voor gemeenten, politie en Openbaar Ministerie, maar voor de gehele samenleving." Ook spreekt hij 'grote waardering' uit voor hulpdiensten die tijdens de rellen in Haren 'in de frontlinie' hebben gestaan.
De bewindsman neemt verder de aanbeveling van Cohen over dat politie de sociale media met gaan gebruiken om evenementen als het Project X-feest in Haren op het spoor te komen. "De nationale politie brengt het gebruik van de sociale media binnen de politieprocessen op een hoger niveau", stelt de minister. "Sociale media vormen een belangrijk middel om transparant, betrokken, verantwoordelijk en anticiperend bij te dragen aan veiligheid."
Door de Facebookrellen is de alertheid voor grootschalige verstoringen van de openbare orde in de rest van het land vergroot, concludeert de minister. Het is nu zaak om de opgebouwde expertise te delen. "Vooral de dynamiek van de sociale media en het overmatig gebruik van alcohol zijn maatschappelijke verschijnselen, waarbij politie, OM en bestuur steeds opnieuw moeten bezien of de aanpak actueel is, of er nog op de juiste manier wordt geoefend en hoe consequente handhaving wordt gerealiseerd", aldus Opstelten.