Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toerisme scoort minder goed, toeristisch imago onverminderd sterk

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Toerisme scoort minder goed, toeristisch imago onverminderd sterk

Uit de nieuwste toeristische trendcijfers blijkt dat Limburg met 2,2 miljoen vakanties haar tweede positie op de binnenlandse markt behoudt, maar in totaal minder goed scoort dan voorgaande jaren. Het aantal binnenlandse vakanties en overnachtingen is gedaald met respectievelijk 4,3% en 10,7% ten opzichte van 2009. Doordat deze afname groter is dan het landelijk gemiddelde nam ook het marktaandeel van Limburg op de binnenlandse vakantiemarkt af. Tijd dus om samen goed de schouders onder het toerisme in Limburg te zetten.

Dit is één van de uitspraken die gedeputeerde Mark Verheijen van Economie en Financiën op donderdag 23 juni in het Openluchttheater in Valkenburg a/d Geul deed op basis van de cijfers van de Toeristische Trendrapportage 2010/2011.

De belangrijkste verklaringen voor de afname van de binnenlandse vakantiemarkt zijn:
* - het economisch herstel;
* - de relatief lage prijzen van vliegtickets;
* - de extra internationale vlieg- en treinverbindingen die in 2010 zijn geopend.

Hierdoor kunnen Nederlanders makkelijker en relatief goedkoper naar het buitenland reizen. Omdat Limburg het hoogste aantal toeristische overnachtingen van Nederland heeft, is zij het meest kwetsbaar voor dit soort externe en moeilijk te beïnvloeden factoren.

Ondanks de tegenvallende cijfers dit jaar is het toeristisch imago van Limburg onverminderd positief. Als men aan Limburg denkt , denkt men aan de prachtige natuur, een heuvelachtig landschap, grotten, gezelligheid en lekker eten en drinken. Ook de waardering voor het toeristisch aanbod is goed.

Het toerisme uit het buitenland is gestegen met 4,9% t.o.v. een daling van 10% in het jaar ervoor. Met name Belgische toeristen weten de weg naar Limburg steeds meer te vinden. Bovendien is de toerist die naar Limburg komt guller dan in de rest van Nederland. De bestedingen per persoon per vakantiedag laten een stijging zien ten opzichte van 2009 en zijn gemiddeld EUR 33,50.

De Limburgse toeristische sector is een belangrijke stabiele en stuwende factor voor de Limburgse economie. De totale spin-off van het verblijfstoerisme bedraagt bijna een half miljard. Ofwel van elke euro die een verblijfstoerist in Limburg uitgeeft komt - direct of indirect
- meer dan 60% terecht buiten de verblijfstoeristische sector. Wat werkgelegenheid betreft was toerisme en recreatie in 2010 goed voor ruim 38.000 banen in Limburg. Daarmee laat het marktaandeel van de sector in Limburg qua werkgelegenheid een lichte daling zien van 7,4% naar 7,3%. Toerisme en recreatie blijft wel nog altijd de vijfde sector wat betreft het aantal banen in Limburg.

In de trendkrant, waarin de belangrijkste gegevens van het onderzoek zijn verwerkt, komen ook ondernemers aan het woord die vernieuwend bezig zijn in de toeristische sector. De volledige Toeristische Trendrapportage Limburg 2010/2011 en de trendkrant vindt u op onze website www.limburg.nl/vrijetijdseconomie onder `trends en onderzoek'.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.

16 april '24 ( 9:12)

Bevrijdingsfestival Alkmaar moet wijken voor broedende lepelaars

Waar normaal gesproken het Bevrijdingsfestival in Alkmaar in het Cultuurpark de Hout wordt georganiseerd, moeten mensen die de vrijheid willen vieren dit jaar wijken naar een andere locatie. In het park zijn lepelaars neergestreken om hier te broeden. Daarom gaat het festival dit jaar verhuizen, meldt NH Nieuws.

15 april '24 ( 8:57)

Jubilerende Nits onder de indruk van optredens in Carré

De twee optredens op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré hebben indruk gemaakt op de mannen van Nits. De Nederlandse popgroep viert dit jaar het 50-jarig bestaan en gaf daarom onder meer twee optredens in het beroemde Amsterdamse theater.

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.