Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam helpt met nieuwe locatie Maison Descartes

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (Novum) - De gemeente Amsterdam helpt Frankrijk 'uiteraard' met het vinden van een nieuwe geschikte locatie voor Maison Descartes in de hoofdstad. Dat laat een gemeentewoordvoerder weten. De Franse staat verkoopt het pand aan de Vijzelgracht omdat het te duur is. In het gebouw zijn het Institut Français en het Franse consulaat gevestigd.

"Het is natuurlijk een prachtig pand op een mooie locatie, aldus de zegsman. "Tegelijkertijd begrijpen we dat ook de Franse overheid kritisch kijkt naar haar uitgaven. Gelukkig blijven het instituut en consulaat in Amsterdam."

Maison Descartes, omgedoopt tot Institut Français, vertegenwoordigt al decennia de Franse cultuur in Nederland. Het instituut, waar taallessen worden gegeven, tentoonstellingen worden georganiseerd en Franse films en boeken worden uitgelicht, opende zijn deuren in 1971. Sinds 2006 is ook de culturele afdeling van de Franse ambassade er gevestigd.

Deze worden ondergebracht in een 'modern en functioneel' pand in Amsterdam, schreef de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius vorige week aan het Franse parlement. Het onderhoud van het pand aan de Vijzelgracht, dat eerder verzakte vanwege werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn, is zeer kostbaar. Bovendien moet er veel worden gerestaureerd en verbouwd om aan de eisen te voldoen.

"We hebben er begrip voor dat in deze tijden dat overheden zeer zorgvuldig naar de uitgaven kijken Frankrijk een oplossing zoekt voor dure renovatiekosten", reageert een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die donderdag bezoek krijgt van Fabius . "De gekozen oplossing is er een die geen verschraling brengt in de culturele relatie van onze beide landen en zal daarom ook geen formeel bespreekonderwerp vormen van beide ministers."

Vorige maand werd definitief besloten het Institut Néerlandais in Parijs, de tegenhanger van het Maison Descartes, op te doeken, ook mede vanwege de kosten. Mogelijk wordt het prestigieuze instituut nieuw leven ingeblazen als afdeling van de ambassade in de Franse hoofdstad.

Het gebouw aan de Vijzelgracht, waarin tot 1967 het Walenweeshuis was gevestigd, dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw en beslaat 3500 vierkante meter. Uit Frans onderzoek is gebleken dat de renovatie en scheiding van het moedergebouw van de twee vleugels ongeveer vijf miljoen euro zouden kosten. Verkoop beide vleugels zou niet meer dan 1,65 miljoen euro opbrengen. Daarom hebben de Fransen besloten het pand te verkopen. De waarde wordt geschat op ruim vier miljoen euro.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.