Op het strand

AMSTERDAM (Novum) - De lente is woensdag even na het middaguur officieel ingegaan. Van lenteweer is voorlopig echter nog geen sprake. In het zuiden van het land viel zelfs enige tijd sneeuw. Volgens meteorologen van weeronline.nl is het de koudste overgang naar de lente sinds 1985.

Met hooguit een graad of 3 in De Bilt is de overgang woensdag 'zeer koud' te noemen. De laatste keer dat het zo koud was tijdens de start van de lente was op 20 maart 1985. Toen bleef het kwik steken op 2,5 graad boven nul. De koudste overgang naar de lente stamt uit 1958. Toen werd het maximaal 2 graden.

De meteorologische lente begon al op 1 maart. Tot dinsdag was de gemiddelde temperatuur 3,8 graden, ruim twee graden kouder dan normaal. Naar verwachting eindigt de gemiddelde maandtemperatuur zelfs drie graden kouder dan normaal op 3,2 graden. Qua weerbeeld is het bovendien zeer grijs. In maart kwam het tot nu toe tot 57 uur zon, terwijl de zon normaal al zo'n zeventig uur zou hebben geschenen.

Voorlopig lijkt er nog geen enkel zicht op zachter weer. Pas richting Pasen, begin april, lijkt het wat warmer te worden.

Volgens De Natuurkalender lijkt het voorjaar nu extra koud, maar was dat vijftig jaar geleden normaal. "We zijn het de laatste jaren steeds normaler gaan vinden dat de winters en lentes warm zijn, daardoor lijkt het nu allemaal heel erg koud en laat", staat in een verklaring. Ten opzichte van het vroegste voorjaar ooit, in 2008, ligt de natuur momenteel een maand achter.

De astronomische lente begon precies op 12.02 uur. Volgens het KNMI wordt vaak onterecht gedacht dat de lente elk jaar op 21 maart begint. "Sterker nog, de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart."