Normal_6312

HAREN (Novum) - Honderden mensen zijn vrijdag afgereisd naar het Groningse Haren voor het Project X-feest. De gemeente, die het feest heeft verboden, stelt dat de sfeer onder de toegestroomde 'jongelui' aan het begin van de avond goed was, maar omstreeks 20.15 uur steeds grimmiger wordt. De politie roept mensen op niet naar Haren te komen.

Regionale media melden dat de eerste incidenten rondom het feest inmiddels een feit zijn. Zo zou brand zijn gesticht. De zegsvrouw kon die berichten niet direct bevestigen.

Iets voor 20.00 uur was nog niemand naar het voormalige voetbalveld, dat de gemeente heeft aangewezen als plek waar bezoekers naartoe zouden moeten, gestuurd. "Dat is nog niet nodig, omdat het aantal toegestroomde mensen nog niet zo groot is", zei de zegsvrouw er op dat moment over.

De plek waar het feest zou worden gehouden, de Stationsweg, is afgesloten. "Niemand komt in dat afgesloten gebied, behalve bewoners", vertelt de woordvoerder. De honderden feestgangers die naar Haren zijn getogen, hangen in de straten rondom het afgezette gebied rond.

Dat een Project X-feest voor Haren in de steigers kwam te staan, is te danken aan een meisje dat vrijdag haar zestiende verjaardag wilde vieren. Het kind maakte op Facebook een evenement aan, maar vergat aan te geven dat het een privéfeestje zou zijn voor haar vrienden. Al snel waren veel andere mensen op de hoogte van het feestje. Tienduizenden mensen geven op sociale media aan van plan te zijn naar Haren te komen.

Het feestje heet inmiddels Project X Haren, naar de Amerikaanse film Project X. In die film loopt een puberfeestje volledig uit de hand. In verschillende landen werden al Project X-feesten gehouden. In de Amerikaanse stad Houston viel eerder dit jaar een dode bij een dergelijk feest.