Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Spierschade werd bultrug Johannes fataal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

TEXEL (Novum) - Bultrug Johannes is overleden door fikse spierschade. De schade was zo groot, dat het dier niet meer kon zwemmen. Dat meldt het Leidense Naturalis Biodiversity Center.

De schade aan de spieren is vermoedelijk ontstaan door de stranding van het dier. De spieren van bultruggen beschadigen door de grote druk die ontstaat als zo'n dier op het land ligt.

De mogelijkheid bestaat echter ook dat de schade werd veroorzaakt doordat het zestienduizend kilo wegende zoogdier heeft geprobeerd weer in het water terecht te komen. "De beschadigde spieren waren ook aan de bovenliggende linkerkant van het dier zichtbaar", aldus Naturalis.

De spierschade is een tot zes dagen voor het overlijden van Johannes ontstaan. Of spieren al beschadigd waren voordat de bultrug strandde, is niet te zeggen.

Johannes was goed doorvoed, maar of hij ziek was heeft onderzoek niet kunnen uitwijzen. Door vergaande ontbinding waren de organen van de walvis niet eens meer herkenbaar.

De vergaande ontbinding was het gevolg van het oplopen van de lichaamstemperatuur tot wel 42 graden. Normaal heeft een walvis een lichaamstemperatuur die vergelijkbaar is met die van een mens. Dat is te danken aan een dikke speklaag, die de dieren beschermt tegen koud zeewater. Toen Johannes strandde liep zijn interne temperatuur snel op.

Of Johannes strandde door navigatieproblemen, is ook onduidelijk gebleven. De hersenen, waaruit dat had kunnen blijken, waren helemaal vergaan.

Momenteel vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de genetische afkomst van het dier. Verder wordt gekeken naar chemische overblijfselen in het vetweefsel, wat iets moet zeggen over mogelijke vervuiling in het voedsel van de bultrug.

De botten van Johannes zijn niet te bezichtigen in het museum van Naturalis. Het skelet wordt opgenomen in de wetenschappelijke collectie, die alleen toegankelijk is voor onderzoekers.

De twaalf meter lange bultrug Johannes strandde in december op een zandplaat bij Texel. Ondanks een aantal pogingen kon het dier, dat een vrouwtje bleek te zijn, niet worden gered.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.