Westerbork en Vredespaleis in race Erfgoedlabel
DEN HAAG (Novum) - Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag moeten worden voorgedragen voor een Europees Erfgoedlabel. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA). Deze plekken geven inzicht in de redenen om werk te maken van de Europese integratie, vindt de raad.
Het label moet vooral bij jongere generaties het gevoel en bewustzijn vergroten voor de 'bindende' Europese waarden en de gedeelde geschiedenis en cultuur, en zo een impuls geven aan het wederzijdse begrip tussen Europese burgers.
Acht Nederlandse gemeenten hebben het aanvraagformulier van de Europese Commissie ingevuld. Nederland mag voor de eerste ronde maximaal vier kandidaten aanleveren.
Volgens de raad verwijzen het Vredespaleis en Kamp Westerbork, het Drentse doorgangskamp naar Duitse concentratiekampen, in zekere zin naar elkaar. "Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt", is in de voordracht aan Bussemaker te lezen. In het Haagse Vredespaleis is het Internationaal Gerechtshof gevestigd.
Beide plekken ontsluiten volgens de raad een cruciaal deel van de 'scharnierpunten' in de Europese geschiedenis en symboliseren de noodzaak om een Europese Unie op te bouwen. Ook hebben beide sites educatieve activiteiten ontwikkeld en bovendien hebben ze 'statuur'.
Huis Doorn, de Romeinse brug in Cuijk, Het Nationale Park De Hoge Veluwe, het Kloosterkwartier in Sittard, de Linie 1629 in Den Bosch en Arp Schnitger - Europees orgelbouwer in Groningen worden als het aan de Raad voor Cultuur ligt niet voorgedragen. Deze projecten zouden in Europees perspectief te weinig betekenen.
De kandidaat-sites worden uiterlijk 1 maart aan de Europese Commissie aangeboden. De toekenning staat op de agenda voor 2014. In 2015, 2017 en 2019 kunnen maximaal twee sites per land worden voorgedragen, waarvan er één het Europees Erfgoedlabel kan krijgen.