Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie jaar geeist tegen helers in grote kunstroofzaak

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

MAASTRICHT (Novum) - In een van de grootste kunstroofzaken die Nederland ooit heeft gekend, heeft justitie donderdag tegen drie betrokkenen celstraffen van drie jaar geëist voor heling en witwassen. De zaak draait om negen schilderijen van onder anderen Renoir en Pissarro, die in 1987 uit kunsthandel Noortman in Maastricht werden gestolen.

Een 70-jarige man uit het Limburgse Walem zou de doeken jarenlang verborgen hebben gehouden. Toen de diefstal na twintig jaar was verjaard, wilde hij de schilderijen van de hand doen. In 2009 heeft hij met twee verdachten, een 38-jarige man uit Duitsland en zijn 65-jarige moeder uit België, acht werken aangeboden aan een verzekeringsmaatschappij.

Het negende schilderij is volgens het OM verbrand. De verzekeraar had na de roof vijf miljoen gulden uitgekeerd aan de kunsthandel en zou er dus belang bij hebben de schilderijen terug te krijgen, omdat dan in ieder geval een deel van het geld terug kon worden geëist. De verdachten wisten volgens justitie dat geld was uitgekeerd en wilden daar een deel van opstrijken.

Nadat de verdachten het aanbod hadden gedaan, werden ze in de kraag gegrepen. Voor de diefstal kan niemand meer worden vervolgd, maar wel voor de poging de schilderijen te verkopen.

De doeken werden na de arrestaties ook teruggevonden. Ze verkeren volgens het OM in uiteenlopende staat. Sommige schilderijen waren opgevouwen en ernstig beschadigd. Ze zijn inmiddels overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij.

De zaak liep vorig jaar vertraging op omdat de officier van justitie die de zaak behandelde bij het OM was vertrokken. Een opvolger had meer tijd nodig om zich voor te bereiden.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.