Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stichting: Da Vinci schilderde voorganger Mona Lisa

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum/AP) -De in Zürich gevestigde Mona Lisa Stichting wil de wereld overtuigen van haar stelling dat Leonardo da Vinci een vroegere versie van de beroemde Mona Lisa heeft geschilderd. Zeker één deskundige plaatst zijn vraagtekens bij de bevindingen van de stichting.

Onderzoekers van de stichting zijn na 35 jaar onderzoek van de 'Isleworth Mona Lisa' en gebruik van diverse onderzoekstechnieken tot de conclusie gekomen dat het werk zo'n elf à twaalf jaar voor de Mona Lisa werd geschilderd. "Geen enkele wetenschappelijke methode heeft tot dusverre ontkracht dat het schilderij van Leonardo is", zei kunsthistoricus Stanley Feldman, lid van de stichting en auteur van het donderdag verschenen boek Mona Lisa: Leonardo's Earlier Version.

"Met een eenvoudige wiskundige test hebben we ontdekt dat alle elementen van de twee personen (...) zich op precies dezelfde plekken bevinden", aldus Feldman. "Wij denken dat, om zo nauwkeurig te zijn, zo uiterst precies, het niet anders kan dat de persoon die het ene maakte het andere maakte."

Het Isleworth-schilderij - eveneens een portret van een jonge vrouw met een veelbetekenende glimlach - is iets groter dan de Mona Lisa, niet op hout maar op doek geschilderd en heeft helderdere kleuren. De houding, de gevouwen handen, de gezichten, de uitdrukkingen en de kleding zijn op beide werken hetzelfde. De landschappen op de achtergrond verschillen.

Het mysterieuze portret dook in de negentiende eeuw op in de kunstverzameling van een Britse aristocraat - vandaar de naam Isleworth - en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de Verenigde Staten verscheept. Na de oorlog werd het doek in Italië onderzocht. Uiteindelijk eindigde het in een bankkluis in Zwitserland. Daar wordt het al meer dan veertig jaar bewaard.

Martin Kemp, hoogleraar aan de Universiteit van Oxford en Da Vinci-deskundige, liet per e-mail weten dat 'het betrouwbare primaire bewijsmateriaal geen grond geeft voor de stelling dat er "een vroeger" portret van Lisa del Giocondo was'. Met Lisa del Giocondo verwijst hij naar de vrouw die op het wereldberoemde werk van Da Vinci staat afgebeeld.

Kemp plaatste zijn vraagtekens bij de 'aanvechtbare interpretaties' van bronnenmateriaal over het Isleworth-schilderij en zei dat wetenschappelijke analyse niet pertinent kan ontkennen dat Da Vinci het niet geschilderd heeft. Infrarood- en röntgenanalyse wijzen er sterk op dat het schilderij niet van Da Vinci is, aldus de hoogleraar.

"De Isleworth Mona Lisa vertoont niet de subtiele details van het origineel, waaronder de sluier van de zittende persoon, het haar, de doorschijnende stof van haar jurk, de structuur van de handen (...)" schreef Kemp. "Het landschap mist de atmosferische subtiliteiten. Het hoofd heeft, net als alle andere kopieën, niet die ongrijpbaarheid van het origineel."

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.