Normal_677
Den Haag (Novum) - De verhoging van de btw op de podiumkunsten heeft de geloofwaardigheid van de bezuinigingsplannen voor cultuur aangetast. Dat zegt staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in het NRC Handelsblad.

Sinds 1 juli geldt voor tickets voor muziek-, dans- en theatervoorstellingen het reguliere btw-tarief van negentien procent. Voorheen was dat zes procent. Daardoor zijn de kaartjes duurder geworden. Andere vrijetijdsbestedingen zoals de dierentuin, het circus of de bioscoop vallen onder het oude tarief.

Zijlstra kreeg kritiek op de maatregel, omdat hij in zijn bezuinigingsplannen hamerde op de zelfvoorzienendheid van de cultuursector. Kunstinstellingen vonden de btw-verhoging haaks staan op dit criterium van ondernemerschap.

In het interview geeft de bewindsman toe dat het zijn plannen geen goed heeft gedaan. "De btw-verhoging heeft mij niet geholpen. Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken."

De staatssecretaris zegt dat de coalitie geprobeerd heeft de maatregel terug te draaien. Het kabinet vond echter geen alternatief voor de honderd miljoen euro die deze oplevert.