Enige Nederlandse koraalsoort lijkt uit as herrezen
DEN HAAG (Novum) - Het enige koraal dat in de Nederlandse kustwateren voorkomt is bezig met een comeback. Vorig jaar was de koraalsoort met de naam Dodemansduim volgens stichting Anemoon zo goed als uitgestorven, maar nu staat er in de centrale en westelijke Oosterschelde veel mee koraal dan in 1994 het geval was.
Sinds 1994 was voortdurend sprake van een afname. Toen was de kans het koraal bij een duik in de Oosterschelde aan te treffen nog ongeveer twintig procent. In 2010 was dit volgens Anemoon gedaald tot vrijwel nul. "Het had er alle schijn van dat onze enige koraalsoort hier was uitgestorven", meldt de stichting. In de tweede helft van vorig jaar begon een 'bijna wonderbaarlijke' terugkomst.
Een oplettende duiker kan er volgens de stichting vrijwel zeker van zijn de koraalsoort te zien als hij in de centrale of westelijke Oosterschelde een kijkje neemt. Het gaat om kolonies van twee tot drie centimeter. "Het zijn dus allemaal exemplaren die zich het afgelopen jaar hier hebben gevestigd."
De stichting dacht eerder dat het verdwijnen van het koraal kwam door het opwarmen van het zeewater en de aanleg van de Oosterscheldekering. "Wij tasten nu echter in het duister wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze spectaculaire terugkomst. Waarschijnlijk hebben de relatief koude winters van de afgelopen twee jaren hier een zeer belangrijke bijdrage in gehad."
Ook in het Grevelingenmeer zijn kleine kolonies gevonden, maar die stierven snel weer af. "Waarschijnlijk zijn larven via de Spuisluis in de Brouwersdam met het binnenkomende Noordzeewater aangevoerd." Omdat er geen getijdenstroming meer is en het zuurstofgehaalte door slib en rottend organisch materiaal laag blijft verwacht de stichting niet dat het koraal in het Grevelingenmeer blijvend terugkeert.
Het koraal gedijt goed in stevig stromend koud zeewater. Op de noordwestelijke Atlantische kust van Europa komt het veel voor. Het koraal is ook te vinden in de Noordzee en in de monding van de Westerschelde.