Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

MAASTRICHT - Deze tentoonstelling Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest in het Bonnefanten museum in Maastricht wordt  van 13 maart tot 17 juni 2012 georganiseerd in  samenwerking met het Kröller-Müller Museum. Martin Visser speelde een onderscheidende rol op het gebied van de beeldende kunst, het meubelontwerp en de architectuur in. De collectie Visser omvat de belangrijkste privéverzameling neo avant-garde kunst van Nederland.

Zijn meubelontwerpen, waaronder de iconische slaapbank BR 02 (1958), behoren tot de klassieken van de Nederlandse vormgeving en zijn opmerkelijke woonhuis in Bergeijk, ontworpen door Gerrit Rietveld met een aanbouw van Aldo van Eyck, werd recentelijk tot Rijksmonument verklaard.

De tentoonstelling laat het licht schijnen over de nalatenschap van de gerenommeerde meubelontwerper en drijvende kracht achter de collectie Visser. Voor het eerst wordt een samenhangend beeld geschetst van Vissers bijzondere betekenis voor de beeldende kunst, vormgeving en architectuur in Nederland.

Leven met kunst - leven in kunst
De tentoonstelling start met een aantal van Vissers beroemde meubelontwerpen. Martin Visser ontwierp een aantal ijzersterke meubels die nu al tot de klassieken van de Nederlandse vormgeving behoren en waarvoor hij meerdere oeuvreprijzen ontving.

Drie verzamelperiodes
In de collectie Visser zijn drie verzamelperiodes te onderscheiden. Eind jaren veertig tot begin jaren zestig was de tijd vanCoBrA, de Nul- en Zerokunstenaars en de Franse Pop art (Nouveau Réalisme). Visser kocht in de jaren direct na de tweede wereldoorlog veel werk van met name Karel Appel en Constant. In 1958 verkocht en verruilde hij zijn hele CoBrA-collectie – de grootste destijds in Nederland – en verwierf een reeks van witte panelen van de Italiaan Piero Manzoni. Daarna volgden in hoog tempo werken van Lucio Fontana en van kunstenaars zoals Christo, Arman en Martial Raysse. 

Samenhang met Bonnefanten collectie
Aansluitend op dezelfde verdieping van het museum is de eigen collectie van het Bonnefantenmuseum te zien, met uitzondering van de laatste (kop)zaal, waarin een grootschalig werk van Ellsworth Kelly uit de collectie Visser te zien is. Het museum deelt met de Vissers een geestverwante oriëntatie op de Duits-Belgische as: Düsseldorf-Keulen-Antwerpen-Brussel. 

© Nationale Recreatiegids

24 juni '24 ( 8:45)

Met de woorden 'Why the fuck not 2025!' sluit Joost Klein optreden Pinkpop af

Joost Klein heeft zaterdagmiddag om 12.00 uur de tweede dag van Pinkpop afgetrapt. De Friese zanger stond met zijn iconische blauwe schouderpak op het podium en begon met zijn songfestivalhit Europapa. Het veld, dat afgeladen vol stond, sprong, zong en danste enthousiast mee.

24 juni '24 ( 8:45)

Pinkpop-terrein grotendeels modderpoel

Het Pinkpop-terrein is door regenval al op de eerste dag van het festival op sommige plekken veranderd in een modderpoel. De organisatie probeert dat vrijdagnacht te herstellen, laat een woordvoerder weten.

24 juni '24 ( 8:34)

Speciale oorkonde voor S10 op Pinkpop

S10 is vrijdag aan het einde van haar set op Pinkpop verrast met een speciale oorkonde. Ze kreeg van de organisatie te horen dat ze de duizendste unieke act is in de geschiedenis van het festival.

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.