Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gevoelens rondom Oerol Festival op Terschelling weer als vanouds

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Het Oerol Festival is vanaf vrijdag voor het eerst sinds corona weer op volle kracht terug en volgens algemeen directeur Siart Smit is op Terschelling de "zindering voelbaar". Dat vertelt hij in gesprek met het ANP.

"Het is het eerste jaar na corona met normale voorbereidingstijd en dat we alles kunnen uitvoeren zoals we dat eerder deden", licht Smit toe. Zo is het vrij toegankelijke straattheater weer "in volle omvang terug". Maar dat betekent niet dat het tiendaagse evenement een kopie is van eerdere jaren, want het festival is dit jaar anders opgezet dan voorheen.

"Het is wel compacter maar de programmering is uitgebreider dan ooit", vertelt Smit. "We hebben voor iets minder locaties gekozen zodat de druk op het eiland en de natuur iets omlaag gaat. We hebben een nieuw festivalhart en dat zit bij West aan Zee, een stuk aan de binnenkant van de duinen maar ook een klein gedeelte aan het strand. Dat kan alleen op een eiland als Terschelling."

In balans met natuur

Volgens Smit is het voor Oerol "een intrinsieke waarde om klimaatrechtvaardig te worden". "We hebben een ecologisch kompas met de makers", vertelt hij. "We gebruiken geen aggregaten, kijken goed hoe het geluid verloopt en proberen zoveel mogelijk in balans met de natuur een festival te organiseren. We staan nu aan het begin wat dat betreft, en hopen dat het publiek daarin meegaat."

Er is bijvoorbeeld ook vooral vegetarisch eten te krijgen, en het vlees dat er wel is, wordt zorgvuldig afgewogen. "We hebben precies uitgerekend hoeveel biologisch vlees er is op het eiland. We kunnen 75 lamsworstjes per dag serveren en die zijn dan helemaal lokaal. Als je vlees eet van Terschelling dan kan dat, maar komt het neer op 82 gram vlees per week per persoon. En dat maken we ook zichtbaar door dat om te rekenen naar die dagverkoop van 75 worstjes."

Voorstellingen

Maar waar het natuurlijk vooral om draait bij Oerol is een mooi cultuurprogramma neerzetten, waaruit Smit het moeilijk kiezen vindt omdat het zo "zorgvuldig geprogrammeerd" is. Na enig aandringen noemt hij toch twee favorieten, waaronder een voorstelling van theatergezelschap De Veenfabriek. "Dat is voor vijfhonderd mensen met ook een diner erin op een terrein aan de haven. Het is gebaseerd op een persoonlijk verhaal van Phi Nguyen, die op zijn derde in een bootje met zijn vader vanuit Vietnam naar Nederland kwam."

En een ander voorbeeld dat Smit eruit wil lichten is Nineties Bewandelt, "gebaseerd op verhalen van het eiland" en verpakt in een wandeling die je met twee personen maakt. "Het gaat over de tegenstelling", licht Smit zijn keuzes toe. "Van groot en samen tot intiem en in contact met de omgeving." Maar het is dan weer Roxeanne Hazes die vrijdag het festival opent, wat volgens Smit maar weer onderstreept dat Oerol "altijd een breed toegankelijk festival" is.

Door: ANP

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

20 september '23 ( 8:46)

Nederlandse scenarist in finale van Hollywood scriptwedstrijd

De Nederlandse regisseur en scenarist Leon Golterman staat in de finale van de 20e Page International Screenwriting Awards, een jaarlijks scenariowedstrijd in Hollywood.

19 september '23 (11:53)

UB40 featuring Ali Campbell komt in april naar Ziggo Dome

UB40 featuring Ali Campbell geeft op dinsdag 2 april 2024 een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat in het teken staat van The Hits Tour. Dit maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

19 september '23 (11:43)

Onverminderd grote vraag naar kaarten Dutch Grand Prix

De belangstelling voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort blijft onverminderd groot. Ook voor de edities van de Dutch Grand Prix in 2024 en 2025 is de vraag naar kaarten vele malen groter dan het aanbod, meldt de organisatie.