Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gevoelens rondom Oerol Festival op Terschelling weer als vanouds

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het Oerol Festival is vanaf vrijdag voor het eerst sinds corona weer op volle kracht terug en volgens algemeen directeur Siart Smit is op Terschelling de "zindering voelbaar". Dat vertelt hij in gesprek met het ANP.

"Het is het eerste jaar na corona met normale voorbereidingstijd en dat we alles kunnen uitvoeren zoals we dat eerder deden", licht Smit toe. Zo is het vrij toegankelijke straattheater weer "in volle omvang terug". Maar dat betekent niet dat het tiendaagse evenement een kopie is van eerdere jaren, want het festival is dit jaar anders opgezet dan voorheen.

"Het is wel compacter maar de programmering is uitgebreider dan ooit", vertelt Smit. "We hebben voor iets minder locaties gekozen zodat de druk op het eiland en de natuur iets omlaag gaat. We hebben een nieuw festivalhart en dat zit bij West aan Zee, een stuk aan de binnenkant van de duinen maar ook een klein gedeelte aan het strand. Dat kan alleen op een eiland als Terschelling."

In balans met natuur

Volgens Smit is het voor Oerol "een intrinsieke waarde om klimaatrechtvaardig te worden". "We hebben een ecologisch kompas met de makers", vertelt hij. "We gebruiken geen aggregaten, kijken goed hoe het geluid verloopt en proberen zoveel mogelijk in balans met de natuur een festival te organiseren. We staan nu aan het begin wat dat betreft, en hopen dat het publiek daarin meegaat."

Er is bijvoorbeeld ook vooral vegetarisch eten te krijgen, en het vlees dat er wel is, wordt zorgvuldig afgewogen. "We hebben precies uitgerekend hoeveel biologisch vlees er is op het eiland. We kunnen 75 lamsworstjes per dag serveren en die zijn dan helemaal lokaal. Als je vlees eet van Terschelling dan kan dat, maar komt het neer op 82 gram vlees per week per persoon. En dat maken we ook zichtbaar door dat om te rekenen naar die dagverkoop van 75 worstjes."

Voorstellingen

Maar waar het natuurlijk vooral om draait bij Oerol is een mooi cultuurprogramma neerzetten, waaruit Smit het moeilijk kiezen vindt omdat het zo "zorgvuldig geprogrammeerd" is. Na enig aandringen noemt hij toch twee favorieten, waaronder een voorstelling van theatergezelschap De Veenfabriek. "Dat is voor vijfhonderd mensen met ook een diner erin op een terrein aan de haven. Het is gebaseerd op een persoonlijk verhaal van Phi Nguyen, die op zijn derde in een bootje met zijn vader vanuit Vietnam naar Nederland kwam."

En een ander voorbeeld dat Smit eruit wil lichten is Nineties Bewandelt, "gebaseerd op verhalen van het eiland" en verpakt in een wandeling die je met twee personen maakt. "Het gaat over de tegenstelling", licht Smit zijn keuzes toe. "Van groot en samen tot intiem en in contact met de omgeving." Maar het is dan weer Roxeanne Hazes die vrijdag het festival opent, wat volgens Smit maar weer onderstreept dat Oerol "altijd een breed toegankelijk festival" is.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.