Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer
Na 115 dagen is op zondag 4 juni het doek gevallen voor de tentoonstelling Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. In totaal zien bijna 71.000 bezoekers vanaf 4 februari dit jaar de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde 17de-eeuwse Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. Nooit eerder is het aandeel internationaal publiek aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zo groot, circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De vele bezoekers waarderen de tentoonstelling enorm en zorgen voor een mooie impuls aan het dagtoerisme naar Delft. Met de hoge waardering en bezoekersaantallen overtreft Het Delft van Vermeer alle verwachtingen.

Bij het door Kantar in opdracht van Museum Prinsenhof Delft tot 31 mei uitgevoerde publieksonderzoek waardeert maar liefst 82% van de bezoekers de tentoonstelling met een 8 of hoger, 10% geeft een 10. Gemiddeld geven de bezoekers een waarderingscijfer van 8,2. De buitenlandse bezoekers geven de tentoonstelling zelfs gemiddeld een 9,1.

Gunstig economisch effect voor de stad

Van de ondervraagden geeft 56% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13% van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste internationale bezoekers komen uit de omliggende landen: Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Duitsland. 61% van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 76 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers circa € 5,4 miljoen aan uitgaven in de stad.

“De afgelopen maanden trokken maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor deze tentoonstelling over de wereld van deze Delftse meester. Naast de mooie recensies in de nationale en internationale media ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we het internationale publiek kennis laten maken met Vermeer als persoon en man achter de mythe. Daarnaast zijn we erg blij met het gunstige economische effect van de tentoonstelling op de stad”, aldus Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Museumles Delft, mijn stad! voor basisonderwijs

Museum Prinsenhof Delft ontwikkelt samen met DOK kunst- en cultuureducatie een speciaal onderwijsprogramma voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Tijdens de museumles Delft, mijn stad! maken 1.200 basisschoolleerlingen door kunstwerken, objecten en verhalen kennis met het Delft van Johannes Vermeer. Daarna maakt elke leerling in een workshop een persoonlijk werk van een Delftse plek die voor hem of haar belangrijk is. Zo kijken ze met nieuwe ogen naar hun eigen persoon, leven en stad Delft en leren ze een belangrijke Delfste meester kennen. De werken werden een weekend lang getoond in een speciale tentoonstelling in de Van de Mandelezaal.

Over Het Delft van Vermeer

Johannes Vermeer is een uitzonderlijk kunstenaar. Van over de hele wereld reizen kunstliefhebbers dit voorjaar naar het Rijksmuseum om zijn schilderijen, die intimiteit en verstilling uitstralen, te zien. Maar lang niet iedereen weet hoezeer de stad Delft en het netwerk om Vermeer heen hem hebben beïnvloed, geïnspireerd en gevormd tot de wereldberoemde kunstenaar die hij is geworden. De tentoonstelling Het Delft van Vermeer belicht het leven van een van de meest geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw en laat mensen kennis maken met de man achter de mythe en zijn stad. Deze tentoonstelling loopt parallel aan de uitverkochte Vermeer-expositie in het Rijksmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.