Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer
Na 115 dagen is op zondag 4 juni het doek gevallen voor de tentoonstelling Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. In totaal zien bijna 71.000 bezoekers vanaf 4 februari dit jaar de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde 17de-eeuwse Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. Nooit eerder is het aandeel internationaal publiek aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zo groot, circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De vele bezoekers waarderen de tentoonstelling enorm en zorgen voor een mooie impuls aan het dagtoerisme naar Delft. Met de hoge waardering en bezoekersaantallen overtreft Het Delft van Vermeer alle verwachtingen.

Bij het door Kantar in opdracht van Museum Prinsenhof Delft tot 31 mei uitgevoerde publieksonderzoek waardeert maar liefst 82% van de bezoekers de tentoonstelling met een 8 of hoger, 10% geeft een 10. Gemiddeld geven de bezoekers een waarderingscijfer van 8,2. De buitenlandse bezoekers geven de tentoonstelling zelfs gemiddeld een 9,1.

Gunstig economisch effect voor de stad

Van de ondervraagden geeft 56% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13% van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste internationale bezoekers komen uit de omliggende landen: Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Duitsland. 61% van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 76 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers circa € 5,4 miljoen aan uitgaven in de stad.

“De afgelopen maanden trokken maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor deze tentoonstelling over de wereld van deze Delftse meester. Naast de mooie recensies in de nationale en internationale media ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we het internationale publiek kennis laten maken met Vermeer als persoon en man achter de mythe. Daarnaast zijn we erg blij met het gunstige economische effect van de tentoonstelling op de stad”, aldus Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Museumles Delft, mijn stad! voor basisonderwijs

Museum Prinsenhof Delft ontwikkelt samen met DOK kunst- en cultuureducatie een speciaal onderwijsprogramma voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Tijdens de museumles Delft, mijn stad! maken 1.200 basisschoolleerlingen door kunstwerken, objecten en verhalen kennis met het Delft van Johannes Vermeer. Daarna maakt elke leerling in een workshop een persoonlijk werk van een Delftse plek die voor hem of haar belangrijk is. Zo kijken ze met nieuwe ogen naar hun eigen persoon, leven en stad Delft en leren ze een belangrijke Delfste meester kennen. De werken werden een weekend lang getoond in een speciale tentoonstelling in de Van de Mandelezaal.

Over Het Delft van Vermeer

Johannes Vermeer is een uitzonderlijk kunstenaar. Van over de hele wereld reizen kunstliefhebbers dit voorjaar naar het Rijksmuseum om zijn schilderijen, die intimiteit en verstilling uitstralen, te zien. Maar lang niet iedereen weet hoezeer de stad Delft en het netwerk om Vermeer heen hem hebben beïnvloed, geïnspireerd en gevormd tot de wereldberoemde kunstenaar die hij is geworden. De tentoonstelling Het Delft van Vermeer belicht het leven van een van de meest geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw en laat mensen kennis maken met de man achter de mythe en zijn stad. Deze tentoonstelling loopt parallel aan de uitverkochte Vermeer-expositie in het Rijksmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.