Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Volle zalen en hoge waardering voor Het Delft van Vermeer
Na 115 dagen is op zondag 4 juni het doek gevallen voor de tentoonstelling Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. In totaal zien bijna 71.000 bezoekers vanaf 4 februari dit jaar de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde 17de-eeuwse Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. Nooit eerder is het aandeel internationaal publiek aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zo groot, circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De vele bezoekers waarderen de tentoonstelling enorm en zorgen voor een mooie impuls aan het dagtoerisme naar Delft. Met de hoge waardering en bezoekersaantallen overtreft Het Delft van Vermeer alle verwachtingen.

Bij het door Kantar in opdracht van Museum Prinsenhof Delft tot 31 mei uitgevoerde publieksonderzoek waardeert maar liefst 82% van de bezoekers de tentoonstelling met een 8 of hoger, 10% geeft een 10. Gemiddeld geven de bezoekers een waarderingscijfer van 8,2. De buitenlandse bezoekers geven de tentoonstelling zelfs gemiddeld een 9,1.

Gunstig economisch effect voor de stad

Van de ondervraagden geeft 56% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13% van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste internationale bezoekers komen uit de omliggende landen: Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Duitsland. 61% van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 76 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers circa € 5,4 miljoen aan uitgaven in de stad.

“De afgelopen maanden trokken maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor deze tentoonstelling over de wereld van deze Delftse meester. Naast de mooie recensies in de nationale en internationale media ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we het internationale publiek kennis laten maken met Vermeer als persoon en man achter de mythe. Daarnaast zijn we erg blij met het gunstige economische effect van de tentoonstelling op de stad”, aldus Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Museumles Delft, mijn stad! voor basisonderwijs

Museum Prinsenhof Delft ontwikkelt samen met DOK kunst- en cultuureducatie een speciaal onderwijsprogramma voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Tijdens de museumles Delft, mijn stad! maken 1.200 basisschoolleerlingen door kunstwerken, objecten en verhalen kennis met het Delft van Johannes Vermeer. Daarna maakt elke leerling in een workshop een persoonlijk werk van een Delftse plek die voor hem of haar belangrijk is. Zo kijken ze met nieuwe ogen naar hun eigen persoon, leven en stad Delft en leren ze een belangrijke Delfste meester kennen. De werken werden een weekend lang getoond in een speciale tentoonstelling in de Van de Mandelezaal.

Over Het Delft van Vermeer

Johannes Vermeer is een uitzonderlijk kunstenaar. Van over de hele wereld reizen kunstliefhebbers dit voorjaar naar het Rijksmuseum om zijn schilderijen, die intimiteit en verstilling uitstralen, te zien. Maar lang niet iedereen weet hoezeer de stad Delft en het netwerk om Vermeer heen hem hebben beïnvloed, geïnspireerd en gevormd tot de wereldberoemde kunstenaar die hij is geworden. De tentoonstelling Het Delft van Vermeer belicht het leven van een van de meest geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw en laat mensen kennis maken met de man achter de mythe en zijn stad. Deze tentoonstelling loopt parallel aan de uitverkochte Vermeer-expositie in het Rijksmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.