Normal_rss_entry-411256

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

In het plan staat onder meer dat straks een aparte organisatie die voor de gemeente werkt een inhoudelijke afweging gaat maken hoe de festivallocaties en subsidiegelden verdeeld worden. Zo kan er bijvoorbeeld beter gestuurd worden op behoeften en diversiteit in aanbod, aldus de wethouder.

Nieuw beleid

Het laatste evenementenbeleid stamt uit 2018. Dat stelde normen voor geluid en het gebruik van de openbare ruimte, en ook grenzen aan het aantal grote (muziek)evenementen. Na een wildgroei aan festivals sinds de jaren 90 hadden steeds meer bewoners last van evenementen en werd de roep om maatregelen steeds luider.

Het beleid moet ingaan op 1 januari 2026. In de tussentijd wordt gekeken of er extra tijdelijke aanvullende regels moeten komen voor het samenstellen van de kalender voor grote evenementen.

Door: ANP