Normal_rss_entry-411249

De viering van Keti Koti op 1 juli in Amsterdam wordt dit jaar vanwege veiligheidsredenen verplaatst naar het Museumplein. Omdat er meer bezoekers worden verwacht dan normaal is het Oosterpark te klein voor het festival, zo meldt de gemeente. De herdenking vindt nog wel plaats bij het nationale slavernijmonument in het park.

Dit jaar is het op 1 juli 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk praktisch werd afgeschaft. Tien jaar eerder, in 1863, werd er formeel een eind aan gemaakt. Na de jaarlijkse herdenking bij het monument in het Oosterpark vindt altijd het festival Keti Koti plaats, om de afschaffing van de slavernij te vieren.

De organisatie van het Keti Koti Festival en de gemeente verwachten extra bezoekers, onder meer omdat dit jaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. Ook is het een jubileumeditie en valt de viering op een zaterdag.

Volop muziek

Het festival duurt van 13.00 tot 23.00 uur. Er zijn optredens van artiesten als Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en Alain Clarke. Verder is er een FunX podium, een kinderpodium en een podium met traditionele muziek. Tijdens de herdenkingsceremonie in het Oosterpark, die van 14.00 uur tot 15.15 uur duurt, ligt het feest even stil. Op het Museumplein zullen grote schermen geplaatst worden, zodat bezoekers van het festival rechtstreeks mee kunnen kijken.

In 2015 moest het festival ook al uitwijken naar het Museumplein, toen omdat het Oosterpark verbouwd werd.

Door: ANP