Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vandaag Herdenking 75 jaar vredesmissies in Den Haag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De vredeshandhaving van de Verenigde Naties, die bij Nederlanders onder meer bekend is door missies in Libanon, Bosnië en Herzegovina (Srebrenica) en Mali, bestaat dit jaar 75 jaar. Gesneuvelde militairen worden vrijdagmiddag herdacht op een bijeenkomst bij het Malieveld in Den Haag.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren houdt een toespraak. Ze legt samen met voorzitter Simone Filippini van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans. Ook wordt de blauwe VN-vlag gehesen en speelt de Fanfare 'Bereden Wapens'. Naar verwachting nemen ruim 150 militairen en veteranen deel aan de herdenkingsceremonie en een defilé.

De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht voor internationale vrede en veiligheid. Sinds 1948 worden VN-vredesmissies georganiseerd.

Hulp bieden

"Zonder vrede en veiligheid is er geen ontwikkeling", vertelt Caecilia van Peski, voorzitter van de raad van advies van de NVVN. Volgens de marinecommandant veranderen het aantal, soort en intensiteit van de conflicten in de wereld. "Opeens hebben we op het Europese continent met Oekraïne een groot conflict. We moeten er alles aan doen om vrede te krijgen, vredeshandhaving is een instrument hierin. Als je in een vreselijke situatie zit, wie komt je dan helpen?"

De eerste VN-missie waar Nederland aan deelnam was Korea in 1950, aldus het Nederlandse Veteraneninstituut. Ruim 120 van de bijna 4800 uitgezonden Nederlandse militairen kwamen om. Voor Nederland is de vredesmissie in het Bosnische Srebrenica in 1995 het meest berucht geweest. Het gebied moest een veilige enclave voor moslims zijn en werd beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Ondanks de aanwezigheid van Dutchbat kwamen door genocide duizenden moslimmannen om het leven.

Door: ANP

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.