Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vandaag Herdenking 75 jaar vredesmissies in Den Haag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De vredeshandhaving van de Verenigde Naties, die bij Nederlanders onder meer bekend is door missies in Libanon, Bosnië en Herzegovina (Srebrenica) en Mali, bestaat dit jaar 75 jaar. Gesneuvelde militairen worden vrijdagmiddag herdacht op een bijeenkomst bij het Malieveld in Den Haag.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren houdt een toespraak. Ze legt samen met voorzitter Simone Filippini van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans. Ook wordt de blauwe VN-vlag gehesen en speelt de Fanfare 'Bereden Wapens'. Naar verwachting nemen ruim 150 militairen en veteranen deel aan de herdenkingsceremonie en een defilé.

De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht voor internationale vrede en veiligheid. Sinds 1948 worden VN-vredesmissies georganiseerd.

Hulp bieden

"Zonder vrede en veiligheid is er geen ontwikkeling", vertelt Caecilia van Peski, voorzitter van de raad van advies van de NVVN. Volgens de marinecommandant veranderen het aantal, soort en intensiteit van de conflicten in de wereld. "Opeens hebben we op het Europese continent met Oekraïne een groot conflict. We moeten er alles aan doen om vrede te krijgen, vredeshandhaving is een instrument hierin. Als je in een vreselijke situatie zit, wie komt je dan helpen?"

De eerste VN-missie waar Nederland aan deelnam was Korea in 1950, aldus het Nederlandse Veteraneninstituut. Ruim 120 van de bijna 4800 uitgezonden Nederlandse militairen kwamen om. Voor Nederland is de vredesmissie in het Bosnische Srebrenica in 1995 het meest berucht geweest. Het gebied moest een veilige enclave voor moslims zijn en werd beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Ondanks de aanwezigheid van Dutchbat kwamen door genocide duizenden moslimmannen om het leven.

Door: ANP

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

28 november '23 ( 8:44)

Nederlandse titels niet in de prijzen gevallen bij uitreiking Gouden Rozen

De twee genomineerde Nederlandse tv- en filmproducties zijn niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Rose d'Or Awards, ook bekend als de Gouden Rozen. In Londen maakte Omroep MAX maandagavond kans met De Nieuwe Vermeer en regisseur Saskia Boddeke was genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

27 november '23 (12:17)

NPO Radio 2 maakt ter ere van jubileum eenmalig Top 2500

NPO Radio 2 breidt de Top 2000 dit jaar eenmalig uit met 500 extra liedjes ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de lijst. Dat heeft dj Bart Arens maandag bekendgemaakt in zijn show.

27 november '23 ( 9:13)

Jandino 'ontdaan' door schietpartij bij urbanfeest in Rotterdam Ahoy

Bij een schietpartij tijdens een urbanfeest in Rotterdam Ahoy is in de nacht van zaterdag op zondag een man ernstig gewond geraakt, zegt de politie. Twee verdachten zijn daarbij aangehouden.