KNAG presenteert filmfestival Ode aan de Aarde

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) bestaat 150 jaar en organiseert op zaterdag 10 juni in Kinepolis in Utrecht een aardrijkskundig filmfestival: Ode aan de Aarde. Vier bekroonde films geven samen een indrukwekkend beeld van onze aarde en hoe wij daarmee omgaan. Dat meldt het KNAG. 

In de ochtend de experimentele Amerikaanse film Koyaanisqatsi (1982) met muziek van Philip Glass en 's avonds de Canadese documentaire Anthropocene (2019). Daar tussenin een middagprogramma met de Italiaans-Panamese documentaire Tierra Adentro (2018) en de Nederlandse film Berg (2021). Elk van deze films wordt kort ingeleid - inhoudelijk en filmkundig. Ook de regisseurs komen daarbij aan het woord, via een videoboodschap of live: de Amerikaanse Godfrey Reggio, drie Canadese regisseurs, Joke Olthaar, en de Italiaanse geograaf Mauro Colombo. 

De kern van aardrijkskunde 

Het festival raakt de kern van de aardrijkskunde: de aarde als woonplaats van mensen en mensen als bewoners van de aarde. Hoe we met de aarde omgaan wordt in de films indringend duidelijk. Maar ook het majestueuze van de aarde krijgt in het programma aandacht. Met het festival Ode aan de Aarde biedt het jarige KNAG een evenement dat kunst en wetenschap met elkaar verbindt, dat esthetische ervaring koppelt aan inhoudelijke reflectie. 

Door: Nationale Recreatiegids