Ook Ben l'Oncle Soul en Róisín Murphy op North Sea Jazz 2023

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Met de aankondiging van Ben l'Oncle Soul, Róisín Murphy, Brad Mehldau en nog 41 nieuwe namen heeft North Sea Jazz 2023 vrijdag het volledige programma bekendgemaakt. Overkoepelend thema dit jaar is Sounds of Diversity - A Shared Musical Heritage.

Het thema hangt samen met de afschaffing van de slavernij in de toenmalige koloniën. Het festival wil met dit thema aandacht besteden aan "de diversiteit in mensen en muziek die de geschiedenis Nederland opleverde". Zo wordt op vrijdag The Diaspora Suite uitgevoerd, samengesteld door het Metropole Orkest en curator en initiatiefnemer Mike Bindraban. Op zondag brengt het Metropole Orkest met gastartiesten een hommage aan de Curaçaose componisten Jacobo ‘Coco’ Palm en Rudy Plaate. Monica Akihary, Typhoon en Vernon Chatlein treden niet alleen zelf op, maar stelden ook als curator een programma samen.

Het festival gaf daarnaast opnieuw een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist, deze keer jazzviolist en componist Yannick Hiwat. Ook is er net als elk jaar plaats voor beeldende kunst.

Het festival vindt op 7, 8 en 9 juli plaats op 16 podia in en om Rotterdam Ahoy. Eerder werden onder meer Buddy Guy, Jill Scott, Little Simz, Lizzo, Pat Metheny Side-Eye, Seal, Snarky Puppy, Stormzy, The Teskey Brothers, Tom Jones en Van Morrison al aangekondigd.

Door: ANP