Romana Vrede maakt theaterperformance ‘Tijd Zal Ons Leren’ rond Keti Koti

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Rond Keti Koti viert en eert Het Nationale Theater zeven dagen lang het verzet tegen het kolonialisme. In Tijd Zal Ons Leren nemen Romana Vrede en OTION het publiek mee in een ritueel. Begeleid door muziek wordt, precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, de Nederlandse koloniale geschiedenis herschreven vanuit het perspectief van het verzet.

Tijd Zal Ons Leren is een bijzondere theaterperformance, waarbij het publiek onderdeel is van een ritueel. Gezamenlijk wordt de kennis, vrijheid en spiritualiteit die in koloniale tijden werd onderdrukt gedeeld. Daar waar de gelijknamige podcast (uit 2021) een ode is aan de individuele helden, gaat de theaterperformance over de universele krachten die de drijfveer bleken van het verzet: vrouwelijke energie, water, natuur en spiritualiteit.

Het stuk begon als openbaar onderzoek. In 2021 vertelde Romana Vrede: “Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project”. In een vijfdelige talkshow onderzocht ze samen met OTION de verhalen van verzetshelden uit de koloniale tijd, van Afrika, de Amerika’s en de Caraïben tot Europa en Azië. Met hun talkshowgasten, bestaande uit verschillende experts en kenners uit de diaspora, verdiepten ze zich in de verhalen.

De theaterperformance Tijd Zal Ons Leren maakt op 1 juli onderdeel uit van het Keti Koti programma van Het Nationale Theater. Na de nationale herdenking is er in de middag de theatrale wandeling Den Haag en Slavernij, een gezamenlijke maaltijd en zijn er ’s avonds voorstellingen. Het Nationale Theater werkt samen met verschillende (culturele) partners in de stad. Tijd Zal Ons Leren, in eindregie van Erik Whien, is van 29 juni t/m 8 juli exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Door: Nationale Recreatiegids