Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Familiedrama Augustus:Oklahoma na twaalf jaar weer terug in de theaters

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Familiedrama Augustus:Oklahoma na twaalf jaar weer terug in de theaters
Na twaalf jaar is het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma weer te zien in de Nederlandse theaters. De Theateralliantie en Toneelgroep Maastricht presenteren vanaf december 2023 het vlijmscherpe familiedrama in een regie van Michel Sluysmans. Gespeeld door een topcast van maar liefst twaalf acteurs waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen, Anneke Blok, Wendell Jaspers en Ali-Ben Horsting en met live-muziek van Viktor Griffioen. De klassieker van Tracey Letts wordt opnieuw vertaald door auteur Han van Wieringen. De première vindt plaats op 10 december 2023 in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Augustus: Oklahoma is tot en met april 2024 te zien in de grote Nederlandse toneelschouwburgen. De kaartverkoop start op donderdag 20 april. Dat meldt Toneelgroep Maastricht. 

Rosalie Mohr, directeur Stichting Theateralliantie: "Met Augustus: Oklahoma doen we precies waar de Theateralliantie voor staat: theaterproducties mogelijk maken die qua omvang en niveau anders niet haalbaar zouden zijn. Door de investering van de deelnemende theaters dragen we samen met Toneelgroep Maastricht het risico en kunnen we het publiek trakteren op een van de mooiste, grappigste en indrukwekkendste moderne toneelstukken."

Liefde en familie 

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur. Michel Sluysmans: "Met Augustus: Oklahoma schreef Tracey Letts een zinderende vertelling over twee hele belangrijke thema’s waar iedereen in het leven te maken mee krijgt; liefde en familie. In scherpe, geestige dialogen schetst hij hoe moeilijk het is om familie te hebben, maar ook om familie te zijn. Dat is schrijnend en grappig tegelijk. Elke rol in het radarwerk is van belang, het stuk kan alleen gespeeld worden door de allerbeste acteurs. Ik ben trots op de cast die dit familiedrama straks tot leven gaat brengen."

Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. Maar Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar.

Cast 

De cast bestaat uit twaalf acteurs: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Liza Macedo dos Santos, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abelmoumen.

Kaartverkoop 

De kaartverkoop start op donderdag 20 april om 10.00 uur via www.augustusoklahoma.nl.

Door: Nationale Recreatiegids 

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.