Nederlandse Tuinbouwraad trekt de stekker uit de Floriade, geen nieuwe editie

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) heeft aangekondigd dat er geen nieuwe editie van de wereldtentoonstelling Floriade zal komen. De Floriade vond om de tien jaar plaats op een andere locatie in Nederland. De afgelopen editie van 2022 in Almere trok echter aanzienlijk minder bezoekers dan verwacht, en eindigde in een grote financiële flop. Dit meldt de NOS. 

De NTR had voor de editie van 2032 nog geen enkele aanmelding ontvangen. Waarschijnlijk zijn gemeentes afgeschrikt door het grote verlies dat bij de vorige editie werd gedraaid, zo'n 180 miljoen. Deze rekening komt daardoor uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler. Ook voorgaande edities wisten geen winst te behalen. In economisch moeilijkere tijden zoals nu is het organiseren van een dergelijk evenement daarom een stuk minder aantrekkelijk geworden. 

Andere manieren

Deze problemen erkent de NTR zelf ook. "Het organiseren van dergelijk evenement is steeds complexer en daardoor duurder én risicovoller geworden," geven ze aan in het statement. Daarnaast zien ze een dergelijk evenement ook als gedateerd. Ze geven aan dat: "er inmiddels veel effectievere manieren om voor een goede internationale uitstraling van de Nederlandse tuinbouw te zorgen." Wat die manieren zijn is nog niet duidelijk. De NTR geeft aan de komende periode te zullen besteden aan het nadenken over de mogelijkheden. 

Door: Nationale Recreatiegids