Gemeente neemt organisatie Dodenherdenking over na conflict over krans homo's

De Zuid-Hollandse gemeente Goerree-Overflakkee heeft de Gemeente de organisatie van de Dodenherdenking overgenomen van de Oranjevereniging in het dorp Nieuw-Tonge, die dit voorheen altijd deed. De Gemeente heeft hiertoe besloten na een conflict met de Oranjevereniging over het leggen van een krans door Stichting Gay op Flakkee om de slachtoffers van homovervolgingen in de oorlog te herdenken. De vereniging wilde hier geen toestemming voor geven. Dit meldt de NOS. 

Volgens de voorzitter van de Oranjevereniging zou de gemeente nog 'niet klaar' zijn voor een dergelijk statement tijdens de Dodenherdenking. In Nieuw-Tonge wonen nog veel strenggelovige protestanten, die aanstoot zouden kunnen nemen aan een krans voor homoslachtoffers, is de redenatie. De Burgemeester is echter van mening dat er aandacht moet zijn voor de slachtoffers van homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat de Stichting Gay op Flakkee de mogelijkheid zou moeten krijgen om een krans te leggen. 

Na aanleiding van het incident heeft de Oranjevereniging spijt betuigd op de sociale media, en zich teruggetrokken als organisator. De gemeente neemt de taak nu over. Stichting Gay op Flakkee is daarmee ook uitgenodigd om een krans te komen leggen. 

Door: Nationale Recreatiegids