Drents locatie-theaterspektakel Boer Koekoek deze zomer in Hollandscheveld

Op een spectaculaire locatie in het dorp Hollandscheveld, met uitzicht over de boerenakkers, maakt theatermaker Tom de Ket komende zomer een voorstelling over de boerenopstanden toen en nu: virtuoos theater, vol humor en met live rockmuziek. Boer Koekoek is een initiatief van Pieter-Bas Rebers, directeur van Theater de Tamboer in Hoogeveen, die twee jaar geleden Tom de Ket en producent Wolter Lommerde vroeg om deze nieuwe productie in Drenthe te ontwikkelen.

Boer Koekoek is de nieuwe locatieproductie van schrijver/regisseur Tom de Ket, die eerder de zeer succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet maakte in Drenthe. De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

De voorstelling speelt in het heden en laat zien hoe een historisch gezelschap de boerenopstand van 1963 opnieuw gestalte geeft. Tijdens het repetitieproces en de generale repetitie leren we spelers beter kennen en worden de onderlinge verhoudingen op scherp gezet.

Uitzicht over de akkers

Boer Koekoek speelt in juli en augustus in een enorme loods van Fieten Olie van meer dan 3000 m2 in Hollandscheveld. Het publiek neemt plaats op een tribune met een capaciteit van 1000 zitplaatsen in de loods. Omdat de gehele achterwand van de loods wordt gedemonteerd, ontstaat er een panoramisch uitzicht van honderden meters over de boerenakkers. Ook alle voorzieningen voor horeca en publieksontvangst vinden plaats in de loods.

Boer Koekoek wordt gespeeld door acteur Han Oldigs. De cast bestaat verder uit Marjolein Ley, Servaes Nelissen, Kim van Zeben, Tobias Nierop, Jeske Van de Staak, Rein Hofman en Sophie Bakker. Het team van makers bestaat naast Tom de Ket (concept, script en regie) uit: Rob Klerkx (muziek), Michiel Voet (vormgeving en decorontwerp), Sanne Oostervink (kostuumontwerp), Hans Boven (lichtontwerp), Robert van Delft (geluidsontwerp), Cecile Brommer (dramaturgie), Anne Reitsma (regie-assistentie) en Wolter Lommerde (producent).

Boer Koekoek is een productie van stichting Het Pauperparadijs i.s.m. Theater de Tamboer en is te zien van 12 juli tot en met 27 augustus 2023. 

Door: Nationale Recreatiegids