Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

Steeds meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. En dat is bijzonder, want een lange tijd waren er alleen posities voor mannen weggelegd.

Vera Tax, in het dagelijks leven Europarlementariër, is dit jaar de eerste Prinses Carnaval ooit in Venlo bij carnavalsvereniging de Gaaskaetel. Tax heeft zelf "geen idee" waarom dit zo lang heeft geduurd. "Toen de eerste carnavalsvereniging van Venlo in 1842 werd opgericht hadden vrouwen nog geen kiesrecht, maar dat is nu anders." Dan moeten de verenigingen volgens haar ook mee met de tijd.

Tax is "heel trots" dat "het glazen plafond aan diggelen is" door haar komst. De reacties zijn volgens de prinses heel positief. En zij is niet de enige vrouwelijke nieuwkomer. Vanaf dit jaar zitten er ook voor het eerst drie vrouwen in de Raad van Elf, het bestuur van een carnavalsvereniging. Dat was voor Tax een vereiste. "Ik wilde niet dat er eenmalig een prinses was, het moest iets blijvends zijn."

Kentering

Bij carnavalsvereniging De Beerpiëp in Tegelen, eveneens in de gemeente Venlo, is dit jaar ook voor het eerst een prinses. En zij heeft twee vrouwelijke adjudanten, laat voorzitter Léon van Deur weten. "Eindelijk" was volgens hem de meest gehoorde reactie. Van Deur denkt dat dit voorbeeld "vast en zeker" navolging krijgt, maar "vrouwen in de rol van vorst, de spreekbuis van de vereniging, of in de Raad van Elf, zijn daarentegen nog steeds een zeldzaamheid."

De Schottelzakken in Over d’n Dam, een verzamelnaam voor vijf dorpen tussen Ravenstein en Oss, hebben al sinds 2000 prinsessen, laat voorzitter Johan Kuijpers weten. Wel heeft er volgens hem dit jaar "een kentering" plaatsgevonden, er zitten namelijk voor het eerst twee vrouwen in de Raad van Elf.

Vaandeldrager

In Den Bosch, de stad die tijdens carnaval luistert naar de naam Oeteldonk, zijn er officieel geen prinsessen toegestaan. Wel is er de onofficiële vereniging Prinses Carnaval, die dit jaar voor de derde keer zelf een Prinses Carnaval heeft uitgeroepen. Volgens een woordvoerster van Prinses Carnaval heeft de Oeteldonksche Club, een officiële carnavalsvereniging in Den Bosch, dit jaar voor het eerst een vrouwelijke vaandeldrager. "Nu is er hoop voor al die meisjes en vrouwen die ook ooit prinses willen worden en dat gun ik ze", aldus de woordvoerster.

Door: ANP