Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Prins Carnaval is steeds vaker een prinses
Steeds meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. En dat is bijzonder, want een lange tijd waren er alleen posities voor mannen weggelegd.

Vera Tax, in het dagelijks leven Europarlementariër, is dit jaar de eerste Prinses Carnaval ooit in Venlo bij carnavalsvereniging de Gaaskaetel. Tax heeft zelf "geen idee" waarom dit zo lang heeft geduurd. "Toen de eerste carnavalsvereniging van Venlo in 1842 werd opgericht hadden vrouwen nog geen kiesrecht, maar dat is nu anders." Dan moeten de verenigingen volgens haar ook mee met de tijd.

Tax is "heel trots" dat "het glazen plafond aan diggelen is" door haar komst. De reacties zijn volgens de prinses heel positief. En zij is niet de enige vrouwelijke nieuwkomer. Vanaf dit jaar zitten er ook voor het eerst drie vrouwen in de Raad van Elf, het bestuur van een carnavalsvereniging. Dat was voor Tax een vereiste. "Ik wilde niet dat er eenmalig een prinses was, het moest iets blijvends zijn."

Kentering

Bij carnavalsvereniging De Beerpiëp in Tegelen, eveneens in de gemeente Venlo, is dit jaar ook voor het eerst een prinses. En zij heeft twee vrouwelijke adjudanten, laat voorzitter Léon van Deur weten. "Eindelijk" was volgens hem de meest gehoorde reactie. Van Deur denkt dat dit voorbeeld "vast en zeker" navolging krijgt, maar "vrouwen in de rol van vorst, de spreekbuis van de vereniging, of in de Raad van Elf, zijn daarentegen nog steeds een zeldzaamheid."

De Schottelzakken in Over d’n Dam, een verzamelnaam voor vijf dorpen tussen Ravenstein en Oss, hebben al sinds 2000 prinsessen, laat voorzitter Johan Kuijpers weten. Wel heeft er volgens hem dit jaar "een kentering" plaatsgevonden, er zitten namelijk voor het eerst twee vrouwen in de Raad van Elf.

Vaandeldrager

In Den Bosch, de stad die tijdens carnaval luistert naar de naam Oeteldonk, zijn er officieel geen prinsessen toegestaan. Wel is er de onofficiële vereniging Prinses Carnaval, die dit jaar voor de derde keer zelf een Prinses Carnaval heeft uitgeroepen. Volgens een woordvoerster van Prinses Carnaval heeft de Oeteldonksche Club, een officiële carnavalsvereniging in Den Bosch, dit jaar voor het eerst een vrouwelijke vaandeldrager. "Nu is er hoop voor al die meisjes en vrouwen die ook ooit prinses willen worden en dat gun ik ze", aldus de woordvoerster.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.