Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ziekenhuizen voorbereid op oplevingen corona of griep na carnaval

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ziekenhuizen voorbereid op oplevingen corona of griep na carnaval
De carnavalsfeesten die in Nederland over ongeveer een week worden gehouden, zouden kunnen leiden tot een kleine opleving van het coronavirus of de griep. In een rondgang van het ANP zeggen ziekenhuizen dat ze zich voorbereiden, maar zich geen grote zorgen maken. Drie jaar geleden was carnaval een grote brandhaard van corona, dat toen net nieuw in Nederland was. Kort erna begon de eerste golf.

Een van de grote carnavalssteden is Venlo. Het ziekenhuis daar, VieCuri, laat weten: "op basis van gegevens van voorgaande jaren bereiden we ons zo goed mogelijk voor. Zo hebben we draaiboeken liggen."

Ziekenhuis Elisabeth-TweeSteden (ETZ) in Tilburg, waar drie jaar geleden de eerste coronabesmetting van Nederland werd vastgesteld, maakt zich "geen grote zorgen over de komende carnavalsperiode. We weten van de periode voor corona dat dan het aantal virusinfecties toe zal nemen, dat zal nu niet anders zijn." Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het ETZ verwacht niet dat er nu een nieuwe grote coronapiek komt, "omdat de samenleving daar voldoende immuniteit voor heeft opgebouwd".

Geen zorgen

Ziekenhuis Zuyderland (in onder meer Heerlen en Sittard) heeft ook geen zorgen. De feesten kunnen leiden tot meer luchtweginfecties, maar het ziekenhuis verwacht dat die toename kan worden opgevangen "zonder meteen weer andere zorg te moeten afschalen".

Volgens het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen kunnen besmettelijke ziekten gemakkelijk rondgaan tijdens carnaval, maar helpt het dat vooral jongeren het feest vieren. "Carnaval is een leuk en belangrijk volksfeest. Als jonge, relatief gezonde mensen een griepje of verkoudheid krijgen is dat niet zo problematisch." Het ziekenhuis adviseert mensen die risico lopen bij een corona- of griepbesmetting wel om "drukke plekken zoals carnaval te mijden".

Geen aanpassingen

De carnavalsvierders komen niet alleen uit het zuiden. Elk jaar gaan er ook mensen van boven de rivieren naar plaatsen als Oeteldonk (Den Bosch) of Kielegat (Breda). Maar ook de ziekenhuizen die noordelijker liggen maken zich geen zorgen over terugkeerders. Zo meldt Ikazia in Rotterdam dat mensen in die regio zelf in elk geval niet echt aan carnaval doen. Ook ziekenhuis Antonius (Sneek) zegt: "er zijn geen aanpassingen in onze organisatie nodig speciaal voor deze periode."

Het Diakonessenhuis in Utrecht laat weten dat er weliswaar "altijd kans" is op kleine oplevingen van een virus als veel mensen bij elkaar komen, "maar we verwachten niet dat dit problematische aantallen zullen zijn".

Andere ziekenhuizen, zoals Tjongerschans in Heerenveen, het Erasmus MC in Rotterdam en Gelderse Vallei in Ede, geven vergelijkbare antwoorden. Dat laatste ziekenhuis is naar eigen zeggen sowieso voorbereid op een toename van het aantal luchtweginfecties in de winter.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.