Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdam blijft lobbyen voor landelijk vuurwerkverbod

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rotterdam blijft lobbyen voor landelijk vuurwerkverbod
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal namens zijn stad blijven lobbyen in Den Haag voor een uitbreiding van een plaatselijk Rotterdams naar een landelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij tijdens een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling met de commissie Bestuur, Organisatie, Financiën en Veiligheid van de Rotterdamse raad.

Aboutaleb erkende dat het ontbreken van landelijke regels de naleving van de plaatselijke regels bemoeilijkt. Dat komt volgens hem mede doordat vuurwerk in bijna dertig Rotterdamse zaken "gewoon legaal te koop is" in de oud- en nieuwperiode. Hij hoopt dat een tweetal lopende rechtszaken van de stad tegen de legale verkoop voor verandering kunnen zorgen.

De partijen reageerden vrijwel unaniem verbaasd op het bericht van het stadsbestuur dat tijdens oud en nieuw niemand een bekeuring heeft gekregen wegens het overtreden van het afsteekverbod. In de stad werd voor en tijdens de jaarwisseling massaal vuurwerk afgestoken. Het gebrek aan handhavers zou de belangrijkste reden zijn. De beoogde boete was 100 euro per overtreding.

Boetes

Sommige partijen hadden weinig begrip voor het uitblijven van boetes. "De stad heeft ook genoeg mensen op de been als Feyenoord tegen Ajax speelt en daarbij niet eens supporters van de uitspelende ploeg aanwezig zijn," wreef Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren Aboutaleb in.

De burgemeester beloofde nog uit te zoeken of de gehanteerde tactiek bij de controle op naleving van het afsteekverbod voldoende was. "U kunt van me aannemen dat we blijven kijken of er andere en betere manieren zijn om de huidige regels te handhaven", zei hij nog.

Brede politieke meerderheid

In Rotterdam is een brede politieke meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod. Aboutaleb herhaalde dat ongeveer de helft van de vuurwerkslachtoffers omstanders zijn die zich in deopenbare ruimte bevinden.

De schade aan de openbare eigendommen in Rotterdam bedroeg tijdens de afgelopen jaarwisseling iets boven de 300.000 euro. Dat is wat minder dan het jaar ervoor toen er ook, mede vanwege corona, een landelijk afsteekverbod was.

Tijdens oud en nieuw was er behalve in Rotterdam nog een afsteekverbod in elf andere gemeenten, waaronder Amsterdam, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Utrechtse Heuvelrug en Apeldoorn. Dit verbod werd ook in die plaatsen massaal genegeerd.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.