Normal_rss_entry-397137

De film Le spectre de Boko Haram van regisseur Cyrielle Raingou heeft dit jaar de Tiger Award gewonnen op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR). De film gaat over kinderen in Kameroen die te midden van het geweld van terreurorganisatie Boko Haram proberen hun eigen wereld te creëren. De jury prees "de geduldige en eerlijke blik van de filmmaker die door de ogen kijkt van onschuldige kinderen te midden van een gekwelde omgeving".

De Tiger Award Competition is het festivalplatform voor aanstormend talent en een belangrijke pijler van het festival. De winnaar van de prijs krijgt 40.000 euro. De winnaars van de Special Jury Awards krijgen 10.000 euro.

Special Awards

Naast de hoofdprijs reikte de jury twee Special Awards uit, aan de film Munnel van Visakesa Chandrasekaram en New Strains van Artemis Shaw en Prashanth Kamalakanthan. De VPRO Big Screen Award 2023 ging naar Endless Borders van regisseur Abbas Amini. De film vertelt over een leraar die les geeft in een dorp aan de Iraans-Afghaanse grens. Zijn lot kruist dat van een familie die op de vlucht is voor de Taliban. De winnende film heeft een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt op televisie uitgezonden door de VPRO en de NPO.

Ook de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroonde een titel uit het hoofdprogramma. De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) koos Aqueronte van Manuel Muñoz Rivas uit. De korte Spaanse film vertelt over een groep mensen die op een klein pontje een rivier oversteekt. Het IFFR duurt nog tot en met zondag.

Door: ANP