Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Winterspelen mogelijk vaker op dezelfde plek door klimaatcrisis

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Olympische Winterspelen zouden volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de toekomst mogelijk vaker op dezelfde locaties kunnen worden gehouden vanwege de klimaatcrisis.

"Een van de mogelijkheden is dat we nadenken over een bepaald roulatiesysteem", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. Op die manier zouden wintersportlocaties waar zeker sneeuw ligt regelmatig de Olympische Spelen of WK's kunnen organiseren, meent de Duitser. Zodoende zou er mogelijk gezorgd kunnen worden "dat de voorzieningen op het noodzakelijke hoge niveau blijven", zegt Bach.

Bach liet in december al weten dat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatverandering voor wintersporten. "Tegen 2050 zal tussen de 50 en 60 procent van de wintersportgebieden in Europa, die als sneeuwzeker en geschikt voor Olympische Spelen werden beschouwd, niet meer bestaan", zei Bach destijds in antwoord op vragen van het Duitse persbureau DPA. De hoogste sportbaas noemde dat "alarmerend".

Andere investeringen

Hij vreest dat regio's die nu nog gelden als wintersportgebieden niet langer investeren in de sneeuw- en ijssport, maar mikken op andere inkomstenbronnen zoals wandelaars en mountainbikers. Daardoor zal het aantal plaatsen waar WK's in wintersporten en Winterspelen kunnen worden gehouden aanzienlijk afnemen. Volgens Bach zullen de winters bovendien korter worden door klimaatverandering. "Dat roept dan de vraag op hoeveel tijd er nog over is voor WK's, wereldbekerwedstrijden en de Winterspelen", zei de voorzitter. Volgens hem staat door die vraag het huidige format van de Winterspelen onder druk.

Begin december besloot het IOC al de toewijzing van de Winterspelen van 2030 uit te stellen. Daar zou komend jaar over worden besloten, maar "met het oog op de klimaatverandering en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport" werd die deadline uitgesteld. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld. De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Door: ANP

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

28 november '23 ( 8:44)

Nederlandse titels niet in de prijzen gevallen bij uitreiking Gouden Rozen

De twee genomineerde Nederlandse tv- en filmproducties zijn niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Rose d'Or Awards, ook bekend als de Gouden Rozen. In Londen maakte Omroep MAX maandagavond kans met De Nieuwe Vermeer en regisseur Saskia Boddeke was genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

27 november '23 (12:17)

NPO Radio 2 maakt ter ere van jubileum eenmalig Top 2500

NPO Radio 2 breidt de Top 2000 dit jaar eenmalig uit met 500 extra liedjes ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de lijst. Dat heeft dj Bart Arens maandag bekendgemaakt in zijn show.

27 november '23 ( 9:13)

Jandino 'ontdaan' door schietpartij bij urbanfeest in Rotterdam Ahoy

Bij een schietpartij tijdens een urbanfeest in Rotterdam Ahoy is in de nacht van zaterdag op zondag een man ernstig gewond geraakt, zegt de politie. Twee verdachten zijn daarbij aangehouden.