Nationale Theaterweekend krijgt in oktober editie voor jongeren

Het Nationaal Theaterweekend krijgt dit jaar voor het eerst een editie voor jongeren en jeugdvoorstellingen. Dat heeft Albert Verlinde donderdag namens het Nationaal Theaterfonds bekendgemaakt in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De podiumsector houdt komend weekend, voor het eerst sinds corona, weer een weekend waarin de waarde en het plezier van theater extra onder de aandacht wordt gebracht. Ruim tweehonderd theaters in Nederland bieden deze dagen hun voorstellingen aan voor 10 euro. Daarnaast organiseren veel podia extra evenementen, zoals rondleidingen, workshops en feestjes.

Belang van podiumkunsten

In de herfstvakantie volgt voor het eerst een kindertheaterweek, vertelde Verlinde in het programma. "Theaters en jeugdtheaterproducenten nodigen in oktober een week lang kids uit om voor een speciale lage prijs naar het theater toe te gaan", legt hij uit. Het is volgens Verlinde van cruciaal belang dat jongeren duidelijk wordt gemaakt hoe leuk, bijzonder en waardevol podiumkunsten zijn: "Je moet aan de basis beginnen om te zorgen dat jongeren worden besmet met het theatervirus. Maak die drempel zo laag mogelijk, dan hebben zij daar een leven lang plezier van. En het is hard nodig: als we niet uitkijken, zitten er in de toekomst alleen nog maar ouderen in de zalen."

Volgens Verlinde is de theatersector merkbaar bezig aan een comeback na de coronajaren. "Mensen weten het theater steeds meer te vinden", aldus de theaterproducent. "Maar we merken wel dat ze vooral afkomen op titels die ze kennen: Grease, Les Misérables, Aïda. Als ze daar dan naartoe gaan, zien ze hopelijk affiches van andere, minder bekende voorstellingen die hun interesse wekken." Verlinde pleit er ook voor dat er in televisieprogramma's meer aandacht aan cultuur moet worden besteed.

Door: ANP