Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nationale Theaterweekend krijgt in oktober editie voor jongeren

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nationale Theaterweekend krijgt in oktober editie voor jongeren
Het Nationaal Theaterweekend krijgt dit jaar voor het eerst een editie voor jongeren en jeugdvoorstellingen. Dat heeft Albert Verlinde donderdag namens het Nationaal Theaterfonds bekendgemaakt in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De podiumsector houdt komend weekend, voor het eerst sinds corona, weer een weekend waarin de waarde en het plezier van theater extra onder de aandacht wordt gebracht. Ruim tweehonderd theaters in Nederland bieden deze dagen hun voorstellingen aan voor 10 euro. Daarnaast organiseren veel podia extra evenementen, zoals rondleidingen, workshops en feestjes.

Belang van podiumkunsten

In de herfstvakantie volgt voor het eerst een kindertheaterweek, vertelde Verlinde in het programma. "Theaters en jeugdtheaterproducenten nodigen in oktober een week lang kids uit om voor een speciale lage prijs naar het theater toe te gaan", legt hij uit. Het is volgens Verlinde van cruciaal belang dat jongeren duidelijk wordt gemaakt hoe leuk, bijzonder en waardevol podiumkunsten zijn: "Je moet aan de basis beginnen om te zorgen dat jongeren worden besmet met het theatervirus. Maak die drempel zo laag mogelijk, dan hebben zij daar een leven lang plezier van. En het is hard nodig: als we niet uitkijken, zitten er in de toekomst alleen nog maar ouderen in de zalen."

Volgens Verlinde is de theatersector merkbaar bezig aan een comeback na de coronajaren. "Mensen weten het theater steeds meer te vinden", aldus de theaterproducent. "Maar we merken wel dat ze vooral afkomen op titels die ze kennen: Grease, Les Misérables, Aïda. Als ze daar dan naartoe gaan, zien ze hopelijk affiches van andere, minder bekende voorstellingen die hun interesse wekken." Verlinde pleit er ook voor dat er in televisieprogramma's meer aandacht aan cultuur moet worden besteed.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.