Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live gaan voor klimaatneutraal en circulair

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse evenementenlocaties Ziggo Dome en AFAS Live willen hun evenementen uiterlijk 2030 klimaatneutraal en circulair organiseren. Dat maakten de organisaties donderdag bekend tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

Het plan van de drie organisaties, die onderdeel zijn van Live Nation Nederland, is om uitstoot te stoppen en waar dit niet mogelijk is, de uitstoot te compenseren. Met circulair wordt bedoeld dat de organisaties streven naar nul restafval in 2030 en dat voor alle grondstoffen een bestemming wordt gevonden, is in het plan te lezen.

Duurzaamheidsmanager Kees Lamers maakte tijdens een panelgesprek op ESNS bekend wat de plannen zijn voor de komende jaren. "De totale voetafdruk van de drie bedrijven op het gebied van energie, eten en drinken, afval, mobiliteit en water is bijna 44.000 ton CO2", vertelde hij. Dat willen de organisaties dus gaan terugdringen.

Transport

Transport is met 77 procent verantwoordelijk voor de grootste uitstoot. Daar vallen de autokilometers van bezoekers, medewerkers en toeleveranciers onder. De organisaties stellen dat, om de doelstelling te halen, meer mensen met het openbaar vervoer moeten komen of bijvoorbeeld georganiseerd busvervoer. Dit moet verdubbelen naar 60 procent voor buitenevenementen en 80 procent voor de Ziggo Dome en AFAS Live.

Eten en drinken vormen voor de drie organisaties samen 19 procent van de totale uitstoot. De organisaties gaan daarom uiterlijk 2030 stoppen met het verkopen van eten met een grote klimaatimpact, wat betekent dat een verschuiving gaat plaatsvinden van dierlijk naar plantaardig eten.

Daarnaast wil MOJO stoppen met het grootschalig inzetten van dieselaggregaten, want voor buitenconcerten en festivals wordt jaarlijks ruim 400.000 liter diesel gebruikt. De organisatie gaat zich richten op het aanleggen van lokale stroomnetwerken op de buitenlocaties zodat een aansluiting op het vaste net kan worden gerealiseerd.

Afval

De Ziggo Dome, AFAS Live en de zeven grote festivals en buitenconcerten van MOJO leveren verder veel restafval op dat wordt verbrand, waarvan 31 procent van festivalbezoekers afkomstig is. Die uitstoot willen de organisaties terug gaan dringen.

"We zien een verantwoordelijkheid voor onszelf weggelegd", is te lezen in het duurzaamheidsplan van de organisaties. "Onze keuzes worden gezien en doen ertoe. We kunnen impact maken."

Door: ANP

30 mei '24 (10:04)

Nederlands Film Festival geopend door Witte Flits

De 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt op 20 september geopend met de film Witte Flits, het speelfilmdebuut van regisseur Laura Hermanides. Dat heeft de organisatie van het evenement in Utrecht donderdag bekendgemaakt.

30 mei '24 ( 9:19)

Zesde concert toegevoegd aan reeks Suzan & Freek

Suzan & Freek hebben weer een concert toegevoegd aan hun reeks in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het duo geeft volgend jaar op 23 mei een zesde show.

30 mei '24 ( 8:47)

Europese tour Heart geannuleerd door operatie zangeres; verschijnen ook niet op Bospop

Heart heeft zijn Europese tournee geannuleerd omdat zangeres Ann Wilson geopereerd moet worden. De Amerikaanse rockband mist daardoor ook het optreden op Bospop op 12 juli. Patti Smith vervangt de groep, meldt het Limburgse festival.

30 mei '24 ( 8:40)

Glennis Grace en Gerard Joling bij afscheid van Jan Otten

Gerard Joling en Glennis Grace hebben woensdag opgetreden bij het afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten in de Waalse Kerk in Amsterdam. Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed, was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow.

30 mei '24 ( 8:39)

Boef dit jaar nog in Ziggo Dome met show Gewoon Boef

Boef staat binnenkort in de Ziggo Dome. De artiest geeft op 12 oktober een optreden in de Amsterdamse concerthal met zijn show Gewoon Boef, meldt concertorganisator MOJO woensdag.

30 mei '24 ( 8:34)

Schotse band Snow Patrol volgend jaar in Ziggo Dome

Snow Patrol komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De show van de Schotse band is op 8 februari, maakte concertorganisator MOJO donderdag bekend.

30 mei '24 ( 8:30)

Grote schermen om EK-wedstrijden op te kijken erg in trek

Verhuurders van grote schermen zien grote belangstelling voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Meerdere bedrijven melden zo goed als volgeboekt te zijn tijdens de wedstrijden van Oranje in de poulefase. Vooral vanuit de horeca is er veel vraag naar videoschermen.

29 mei '24 (12:38)

Martin Garrix tijdens ADE headliner op AMF 2024 in ArenA

Martin Garrix is een van de headliners van de aankomende editie van het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de organisatie van het feest woensdag bekendgemaakt.

29 mei '24 (11:48)

013 Poppodium trekt nieuwe superster: PARTYNEXTDOOR

Na Big Time Rush komt er een andere wereldberoemde artiest naar Tilburg: R&B superster PARTYNEXTDOOR komt naar het land. 013 Poppodium in Tilburg heeft de wereldberoemde artiest gestrikt voor een optreden. Hij komt naar Nederland in het kader van zijn Sorry I’m Outside Tour. Dit is de Europese tour die volgt na zijn Amerikaanse tour deze zomer. Op 16 oktober staat hij op het podium in Tilburg, meldt Tilburg.com.

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.