Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live gaan voor klimaatneutraal en circulair

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse evenementenlocaties Ziggo Dome en AFAS Live willen hun evenementen uiterlijk 2030 klimaatneutraal en circulair organiseren. Dat maakten de organisaties donderdag bekend tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

Het plan van de drie organisaties, die onderdeel zijn van Live Nation Nederland, is om uitstoot te stoppen en waar dit niet mogelijk is, de uitstoot te compenseren. Met circulair wordt bedoeld dat de organisaties streven naar nul restafval in 2030 en dat voor alle grondstoffen een bestemming wordt gevonden, is in het plan te lezen.

Duurzaamheidsmanager Kees Lamers maakte tijdens een panelgesprek op ESNS bekend wat de plannen zijn voor de komende jaren. "De totale voetafdruk van de drie bedrijven op het gebied van energie, eten en drinken, afval, mobiliteit en water is bijna 44.000 ton CO2", vertelde hij. Dat willen de organisaties dus gaan terugdringen.

Transport

Transport is met 77 procent verantwoordelijk voor de grootste uitstoot. Daar vallen de autokilometers van bezoekers, medewerkers en toeleveranciers onder. De organisaties stellen dat, om de doelstelling te halen, meer mensen met het openbaar vervoer moeten komen of bijvoorbeeld georganiseerd busvervoer. Dit moet verdubbelen naar 60 procent voor buitenevenementen en 80 procent voor de Ziggo Dome en AFAS Live.

Eten en drinken vormen voor de drie organisaties samen 19 procent van de totale uitstoot. De organisaties gaan daarom uiterlijk 2030 stoppen met het verkopen van eten met een grote klimaatimpact, wat betekent dat een verschuiving gaat plaatsvinden van dierlijk naar plantaardig eten.

Daarnaast wil MOJO stoppen met het grootschalig inzetten van dieselaggregaten, want voor buitenconcerten en festivals wordt jaarlijks ruim 400.000 liter diesel gebruikt. De organisatie gaat zich richten op het aanleggen van lokale stroomnetwerken op de buitenlocaties zodat een aansluiting op het vaste net kan worden gerealiseerd.

Afval

De Ziggo Dome, AFAS Live en de zeven grote festivals en buitenconcerten van MOJO leveren verder veel restafval op dat wordt verbrand, waarvan 31 procent van festivalbezoekers afkomstig is. Die uitstoot willen de organisaties terug gaan dringen.

"We zien een verantwoordelijkheid voor onszelf weggelegd", is te lezen in het duurzaamheidsplan van de organisaties. "Onze keuzes worden gezien en doen ertoe. We kunnen impact maken."

Door: ANP

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.