Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eurosonic Noorderslag is (bijna) weer helemaal terug van weggeweest

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Eurosonic Noorderslag is (bijna) weer helemaal terug van weggeweest
Deze week vindt een van Europa’s grootste muziekevenementen plaats in Groningen. Tijdens het showcasefestival Eurosonic Nooderslag (ESNS) spelen meer dan 300 artiesten van over heel Europa op verschillende podia in de stad. Daarnaast worden er ook nog tientallen officiële en onofficiële randactiviteiten georganiseerd door de hele stad, waardoor Groningen voor vier dagen verandert in de meest muzikale stad van het continent. De afgelopen twee jaar vond het festival online plaats vanwege de pandemie. Maar nu is het weer terug als vanouds. Of althans, bijna als vanouds. Het festival heeft aardig wat zaken aangepast. Hier bespreken we wat er anders is op ESNS! 

Zo zijn er wat veranderingen in plaats en tijd. Een van de grootste veranderingen is op het eerste gezicht een kleine, maar kan aardig wat gevolgen hebben voor de planning op zaterdag. Het afsluitende feest Noorderslag begint namelijk iets eerder dan normaal. Zo trapt Katie Koss Noorderslag al om 17:00 uur 's middags af, waar het evenement voorgaande jaren pas rond 19:00 uur begon. Dat betekent dus dat men al eerder uit de stad naar de Oosterpoort moet lopen op zaterdagmiddag. Het feest in de Oosterpoort is hierdoor ook wat eerder afgelopen dan voorgaande jaren. Het puzzelen kan beginnen als je naar de website gaat.

Afterparty

Gevolg is dat Noorderslag dan ook wat eerder klaar is dan normaal. Dat betekent alleen niet dat het feest klaar is. Zo is er dit jaar een afterparty in EM2 onder de hoede van de legendarische Amsterdamse DJ Joost van Bellen. Als Club Roxy veteraan was hij één van de DJ's die housemuziek populair maakte in het Nederlandse leven. Met shows waar werkelijk alles kan en ultieme persoonlijke vrijheid het streven is, is een avond met het nachtdier van Bellen een ervaring om nooit te vergeten. De hele afterparty is gratis voor kaarthouders voor Noorderslag en voor mensen met een passe-partout. De muziek gaat door tot 04:00 uur. Vanaf de Oosterpoort zullen er pendelbussen rijden. Meer informatie is te vinden op de site van Eurosonic zelf.

Nachtprogrammering en NOORD

Maar ook tijdens Eurosonic zijn er dit jaar dingen anders. In lijn met de afterparty van Joost van Bellen in EM2 organiseert ESNS dit jaar voor het eerst sinds de start van het festival in 1986 een nachtprogramma. Op drie achtereenvolgende avonden, donderdag, vrijdag en zaterdag, verplaatst het festival zich 's nachts naar verschillende podia in de stad om de beste opkomende elektronische talenten uit Europa te showcasen. Zo is er op donderdag een Visions label night in SMOKE aan de Grote Markt waar verschillende artiesten tot 5 uur 's ochtends de bar zullen laten zweten. Het volledige nachtprogramma is te vinden op de site van ESNS.

Ook is er dit jaar NOORD in VRIJDAG. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Op donderdag wordt VRIJDAG ook omgetoverd tot een Eurosonic locatie en zullen er showcases plaatsvinden met Noordelijke acts. Het gebeuren is een soort Eurosonic in het klein, maar dan voor Noordelijk talent. Voor  corona bestond er natuurlijk al NOORD in OOST, maar dit jaar zal het dus aan de Sint Jansstraat zijn.

Voor alle informatie rondom het festival is wederom de site van ESNS de beste plek om te raadplegen. Net als voorgaande jaren is er naast het officiële programma ook weer een enorm aanbod aan randactiviteiten. In elke kroeg staat wel een artiest. Eindelijk weer wegdromen in de culturele krochten van Groningen en daarna vechten om dezelfde eierbal. Kom maar door!

Door: Nationale Recreatiegids

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.