Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eurosonic Noorderslag is (bijna) weer helemaal terug van weggeweest

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Eurosonic Noorderslag is (bijna) weer helemaal terug van weggeweest
Deze week vindt een van Europa’s grootste muziekevenementen plaats in Groningen. Tijdens het showcasefestival Eurosonic Nooderslag (ESNS) spelen meer dan 300 artiesten van over heel Europa op verschillende podia in de stad. Daarnaast worden er ook nog tientallen officiële en onofficiële randactiviteiten georganiseerd door de hele stad, waardoor Groningen voor vier dagen verandert in de meest muzikale stad van het continent. De afgelopen twee jaar vond het festival online plaats vanwege de pandemie. Maar nu is het weer terug als vanouds. Of althans, bijna als vanouds. Het festival heeft aardig wat zaken aangepast. Hier bespreken we wat er anders is op ESNS! 

Zo zijn er wat veranderingen in plaats en tijd. Een van de grootste veranderingen is op het eerste gezicht een kleine, maar kan aardig wat gevolgen hebben voor de planning op zaterdag. Het afsluitende feest Noorderslag begint namelijk iets eerder dan normaal. Zo trapt Katie Koss Noorderslag al om 17:00 uur 's middags af, waar het evenement voorgaande jaren pas rond 19:00 uur begon. Dat betekent dus dat men al eerder uit de stad naar de Oosterpoort moet lopen op zaterdagmiddag. Het feest in de Oosterpoort is hierdoor ook wat eerder afgelopen dan voorgaande jaren. Het puzzelen kan beginnen als je naar de website gaat.

Afterparty

Gevolg is dat Noorderslag dan ook wat eerder klaar is dan normaal. Dat betekent alleen niet dat het feest klaar is. Zo is er dit jaar een afterparty in EM2 onder de hoede van de legendarische Amsterdamse DJ Joost van Bellen. Als Club Roxy veteraan was hij één van de DJ's die housemuziek populair maakte in het Nederlandse leven. Met shows waar werkelijk alles kan en ultieme persoonlijke vrijheid het streven is, is een avond met het nachtdier van Bellen een ervaring om nooit te vergeten. De hele afterparty is gratis voor kaarthouders voor Noorderslag en voor mensen met een passe-partout. De muziek gaat door tot 04:00 uur. Vanaf de Oosterpoort zullen er pendelbussen rijden. Meer informatie is te vinden op de site van Eurosonic zelf.

Nachtprogrammering en NOORD

Maar ook tijdens Eurosonic zijn er dit jaar dingen anders. In lijn met de afterparty van Joost van Bellen in EM2 organiseert ESNS dit jaar voor het eerst sinds de start van het festival in 1986 een nachtprogramma. Op drie achtereenvolgende avonden, donderdag, vrijdag en zaterdag, verplaatst het festival zich 's nachts naar verschillende podia in de stad om de beste opkomende elektronische talenten uit Europa te showcasen. Zo is er op donderdag een Visions label night in SMOKE aan de Grote Markt waar verschillende artiesten tot 5 uur 's ochtends de bar zullen laten zweten. Het volledige nachtprogramma is te vinden op de site van ESNS.

Ook is er dit jaar NOORD in VRIJDAG. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Op donderdag wordt VRIJDAG ook omgetoverd tot een Eurosonic locatie en zullen er showcases plaatsvinden met Noordelijke acts. Het gebeuren is een soort Eurosonic in het klein, maar dan voor Noordelijk talent. Voor  corona bestond er natuurlijk al NOORD in OOST, maar dit jaar zal het dus aan de Sint Jansstraat zijn.

Voor alle informatie rondom het festival is wederom de site van ESNS de beste plek om te raadplegen. Net als voorgaande jaren is er naast het officiële programma ook weer een enorm aanbod aan randactiviteiten. In elke kroeg staat wel een artiest. Eindelijk weer wegdromen in de culturele krochten van Groningen en daarna vechten om dezelfde eierbal. Kom maar door!

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.