Evenementenbranche: personeelstekort lijkt bijna opgelost

De personeelsproblemen waar de Nederlandse evenementensector vorig jaar nog mee kampte, lijken grotendeels opgelost. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP langs verschillende poppodia.

"We hebben een poule aan mensen waar we elke keer uit kunnen putten", zegt Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome. "Het is niet op 100 procent, zoals in 2019, maar het is wel gestabiliseerd." Toch is de Amsterdamse evenementenhal nog wel op zoek naar personeel, laat Damman weten. "We zoeken nog wel mensen, we hebben zelfs een speciale site opgericht. Daar staan nog wel veel vacatures op, maar het is niet meer zo erg als een paar maanden geleden."

Ook Rotterdam Ahoy is positief gestemd. "In het voorjaar hadden we echt een schaarste aan personeel", laat directeur Jolanda Jansen weten. Zo hadden jongeren soms andere bijbanen gevonden na de sluiting vanwege de coronapandemie, vertelt Jansen. "Uiteindelijk is het goed gegaan, door soms met minder mensen hetzelfde te doen. Maar nu is die schaarste minder."

Tekort

Jansen merkte in het najaar dat de evenementenhal geen groot personeelstekort meer had. "Toen vroegen uitzendbureaus ineens zelf aan ons of we nog mensen nodig hadden." Ook de tekorten in de beveiliging zijn nagenoeg opgelost. "Over het algemeen hebben we nu voldoende beveiligers." Technisch personeel vinden is soms nog wel lastig, geeft Jansen toe, maar dat was volgens de directeur ook voor de coronapandemie zo.

Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van Kunsten '92, koepel van de cultuursector, beaamt dat er vooral aan technici nog een tekort is. "Je ziet dat het personeelstekort grosso modo is opgelost. Dat geldt vooral voor bijvoorbeeld horeca en hospitality. Maar als je kijkt naar technisch personeel, die mensen heb je niet zomaar binnen." Dat ziet hij in de hele sector en ook bij TivoliVredenburg zelf.

Ook 013 Poppodium in Tilburg heeft momenteel weinig last van personeelstekorten, maar geeft aan dat dit sowieso geen groot probleem is geweest voor het poppodium. "We werken met veel vrijwilligers", zegt een woordvoerder. "Dat scheelt ook wel."

Door: ANP