Het Concertgebouw organiseert eerbetoon voor Simeon ten Holt (1923-2012)

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt (1923-2012) organiseert Het Concertgebouw een eerbetoon aan de Bergense componist. Op dinsdag 24 januari brengen Jeroen en Sandra van Veen samen met het debuterende Servische LP Duo een achthandige uitvoering van Canto ostinato. Dit meldt Entertainment Business. 

Simeon ten Holt werd in 1923 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen (NH). In datzelfde dorp ontwikkelde hij zich als componist onder de vleugels van Jacob van Domselaer. Hoewel zijn Canto ostinato in 1979 in première ging duurde het nog tot na zijn pensioen dat ‘de Canto’ een klassieke hit werd. Tegenwoordig is dit een van de populairste twintigste-eeuwse composities van Nederland. Voor de componist zelf was de compositie een breuk in zijn navolging van de toen dominante atonale componeerstijl: ‘Ik was een dor blad geworden. De verschraling was zo groot (…) dat ik het niet langer meer uithield en weer achter de piano kroop, en zo begon Canto te ontstaan. Het is de geschiedenis van mijn eigen lichaam. De sensualiteit van het leven ging weer meedoen.’

Ambassadeur

Pianist Jeroen van Veen is vanaf zijn studietijd al ambassadeur van de muziek van Ten Holt. Waar zijn docenten en platenlabels de muziek afwezen ging Van Veen ermee aan de slag. Zijn opnames verschenen bij diverse labels en in 2016 ontving hij hiervoor een award omdat er meer dan 100.000 cd’s waren verkocht met zijn versie van de Canto Ostinato.

Door: Nationale Recreatiegids