Dolf Jansen: corona is niet goed geweest voor talentontwikkeling

Dolf Jansen, een van de bekendste winnaars van het Leids Cabaret Festival, snapt het besluit van de organisatie om de editie van 2023 niet door te laten gaan. Dat zei de komiek dinsdag in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Hij denkt dat de coronacrisis een flinke bres heeft geslagen in het cabarettalent in Nederland.

"Veel zaaltjes en zalen waren de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks open", aldus Jansen. "Dus jonge talenten hebben niets of veel minder kunnen doen. Je hebt toch zeker een stuk of tien leuke kandidaten nodig om een spannend festival en een spannende finale op niveau te kunnen organiseren. Maar dan nog is het een hele zware beslissing om een mooi en groot festival als het Leids niet door te laten gaan."

De cabaretier, die momenteel zijn 33e oudejaarsconference speelt, denkt wel dat het goed is om een gesprek te voeren over het aantal cabaretfestivals in Nederland en de frequentie waarin ze gehouden worden. "We hebben in Nederland heel veel talent en heel veel mooie festivals. Dat draagt bij aan een bloeiende cultuur. Maar het is oprecht goed om je af te vragen of er genoeg talent is om elk jaar zoveel festivals op hoog niveau te vullen."

Potentie

De 44e editie van het Leids Cabaret Festival zou in februari 2023 plaatsvinden. Maar de organisatie stelt dat er dit jaar te weinig deelnemers met voldoende potentie zijn gevonden. "Het Leids Cabaret Festival streeft ernaar om jonge cabaretiers/comedians die klaar zijn voor een volgende stap in een bestaan als onafhankelijk theatermaker, te ondersteunen en ze dat laatste zetje te geven daar waar het kan", meldt het bestuur. "Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers een directe overstap maken naar een professionele carrière. Maar bij ons moet het idee bestaan dat dat in potentie mogelijk is, en dat we nieuwsgierig zijn naar de professionele ontwikkeling van iemand binnen het festivaltraject en daarna."

Die kandidaten zijn dit jaar niet gevonden. "We willen corona niet overal de schuld van geven", stelt de organisatie. "Ook de tijdgeest verandert. Daarom zullen we ons beraden op de functie van het Leids Cabaret Festival in deze tijd en hoe wij onze rol daarin zien. Cabaret in al zijn vormen, het begeleiden van talent, eigenzinnige types op onze kar laden; daar ligt onze bezieling."

Door: ANP