Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dolf Jansen: corona is niet goed geweest voor talentontwikkeling

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dolf Jansen: corona is niet goed geweest voor talentontwikkeling
Dolf Jansen, een van de bekendste winnaars van het Leids Cabaret Festival, snapt het besluit van de organisatie om de editie van 2023 niet door te laten gaan. Dat zei de komiek dinsdag in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Hij denkt dat de coronacrisis een flinke bres heeft geslagen in het cabarettalent in Nederland.

"Veel zaaltjes en zalen waren de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks open", aldus Jansen. "Dus jonge talenten hebben niets of veel minder kunnen doen. Je hebt toch zeker een stuk of tien leuke kandidaten nodig om een spannend festival en een spannende finale op niveau te kunnen organiseren. Maar dan nog is het een hele zware beslissing om een mooi en groot festival als het Leids niet door te laten gaan."

De cabaretier, die momenteel zijn 33e oudejaarsconference speelt, denkt wel dat het goed is om een gesprek te voeren over het aantal cabaretfestivals in Nederland en de frequentie waarin ze gehouden worden. "We hebben in Nederland heel veel talent en heel veel mooie festivals. Dat draagt bij aan een bloeiende cultuur. Maar het is oprecht goed om je af te vragen of er genoeg talent is om elk jaar zoveel festivals op hoog niveau te vullen."

Potentie

De 44e editie van het Leids Cabaret Festival zou in februari 2023 plaatsvinden. Maar de organisatie stelt dat er dit jaar te weinig deelnemers met voldoende potentie zijn gevonden. "Het Leids Cabaret Festival streeft ernaar om jonge cabaretiers/comedians die klaar zijn voor een volgende stap in een bestaan als onafhankelijk theatermaker, te ondersteunen en ze dat laatste zetje te geven daar waar het kan", meldt het bestuur. "Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers een directe overstap maken naar een professionele carrière. Maar bij ons moet het idee bestaan dat dat in potentie mogelijk is, en dat we nieuwsgierig zijn naar de professionele ontwikkeling van iemand binnen het festivaltraject en daarna."

Die kandidaten zijn dit jaar niet gevonden. "We willen corona niet overal de schuld van geven", stelt de organisatie. "Ook de tijdgeest verandert. Daarom zullen we ons beraden op de functie van het Leids Cabaret Festival in deze tijd en hoe wij onze rol daarin zien. Cabaret in al zijn vormen, het begeleiden van talent, eigenzinnige types op onze kar laden; daar ligt onze bezieling."

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.