Excuses slavernijverleden door 391.000 mensen gevolgd op NPO 1

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De toespraak van Mark Rutte in het Nationaal Archief in Den Haag, waarin hij excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden, is maandag door zo'n 391.000 mensen bekeken op NPO 1. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO).

"Wij, levend in het hier en nu, kunnen slavernij alleen in de allerduidelijkste bewoordingen erkennen en veroordelen als misdaad tegen de menselijkheid", sprak Rutte onder meer. "Vandaag bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden: postuum aan alle tot slaafgemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden, aan hun dochters en zonen, en aan al hun nazaten tot in het hier en nu."

Verkeerde datum

Rutte erkende dat "de aanloop naar deze dag beter had gekund". De afgelopen maanden verliep met veel "ruis", zei het kabinet eerder. De plannen voor excuses lekten vorige maand uit, met veel verontwaardiging van verschillende belangengroepen tot gevolg. Zij vonden onder meer dat de gekozen datum van 19 december te weinig symbolische betekenis had en pleitten ervoor dat de excuses op 1 juli zouden komen. Dan is het exact 150 jaar geleden dat de slavernij volledig tot een einde kwam. Ook waren organisaties verbolgen dat zij niet waren betrokken bij de voorbereidingen voor het moment.

Verder werd onder meer duidelijk dat koning Willem-Alexander op 1 juli aanwezig is bij de herdenking en viering van het einde van 150 jaar slavernij in Amsterdam. De koning "voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp", zei Rutte tijdens zijn toespraak. Het slavernijverleden wordt op 1 juli herdacht bij het nationale slavernijmonument in de hoofdstad. Na de herdenking vindt altijd het festival Keti Koti plaats, om de afschaffing van de slavernij te vieren.

Door: ANP