Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pasgeboren Sumatraanse neushoorn gaat Andatu heten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

JAKARTA (Novum/AP) - Het zaterdag in een Indonesisch wildreservaat geboren Sumatraanse neushoorntje is Andatu, of godsgeschenk, gedoopt. Indonesische natuurbeschermers verkeren sinds de geboorte van het stiertje van de ernstig bedreigde diersoort op een roze wolk.

Minister van bosbouw Zulkifli Hassan mocht de boreling maandag zijn naam geven. Die naam verwijst ook naar de trotse ouders: Andatu is een samentrekking van vader Andalas en moeder Ratu.

Moeder Ratu baarde haar kind na een zwangerschap van bijna zestien maanden in het nationaal park Way Kambas. Het stiertje is pas de vijfde Sumatraanse neushoorn sinds 1889 die in gevangenschap ter wereld is gekomen.

Ratu werd in 2007 gekoppeld aan de in de Verenigde Staten geboren Andalas, maar het stel bleef lang kinderloos. Ratu kreeg tweemaal een miskraam.

Er leven in Indonesië en Maleisië naar schatting nog zo'n tweehonderd Sumatraanse neushoorns in het wild. Vijftien jaar geleden waren dat er nog tweemaal zoveel.

Sumatranen zijn met een schofthoogte van hoogstens honderdtwintig centimeter veruit de kleinsten onder de neushoorns. Van alle neushoornsoorten gaat het de Sumatraanse het slechtst. De ivoorstroperij en de ontbossing spelen de dieren parten.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.