Eurovisie Songfestival telt 37 deelnemers in 2023

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Eurovisie Songfestival in Liverpool telt volgend jaar 37 deelnemende landen. Dat is het laagste aantal sinds 2014, toen het evenement plaatshad in Kopenhagen.

Ten opzichte van vorig jaar hebben Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië zich teruggetrokken, heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De laatste twee bevestigden vorige week al dat ze vanwege de hoge kosten in 2023 afwezig zijn.

Noord-Macedonië zal voor het eerst sinds 2003 niet van de partij zijn. Montenegro keerde afgelopen jaar na een jaar afwezigheid terug. Bulgarije was er in 2019 voor het laatst niet bij.

Nederland

Van de 37 landen zullen 31 landen, waaronder Nederland, uitkomen in de halve finales. Vier van de zogenoemde Big 5 (Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje) en gastheren Verenigd Koninkrijk en Oekraïne zijn al verzekerd van een plek in de finale.

Het Verenigd Koninkrijk, normaal gesproken een van de Big 5-landen, verzorgt in 2023 de organisatie samen met Oekraïne, de winnaar van de vorige editie. Vanwege de oorlog met Rusland is een songfestival in Oekraïne niet mogelijk. Het songfestival vindt volgend jaar plaats tussen 9 en 13 mei in Liverpool.

Door: ANP