Belgische film Close opent deze maand vier Nederlandse filmfestivals

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De Belgische hitfilm Close van regisseur Lukas Dhont is eind oktober en begin november de opener van vier grote Nederlandse filmfestivals. Het drama, dat in Cannes een van de belangrijkste prijzen won, opent het Leiden International Film Festival, het Cinecitte Film Festival in Tilburg, de Hoornse Filmdagen en het Filmfestival Alkmaar. Daarnaast is Close te zien op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden.

Dat heeft distributeur Lumière woensdag gemeld. Het is niet eerder gebeurd dat één film zoveel Nederlandse festivals tegelijkertijd opent.

Close vertelt over de hechte vriendschap tussen twee tienerjongens die door de reacties van de buitenwereld onder druk komt te staan. Het drama is dit jaar de Oscarinzending voor België. Eerder was Close een van de grote sensaties op het festival van Cannes. De film won hier de Grand Prix, oftewel zilver op het erepodium van het prestigieuze evenement.

Dhont debuteerde vier jaar geleden met het drama Girl, over een jonge transgender die ballerina wil worden. Voor deze film won hij toen de hoofdprijs van het bijprogramma Un Certain Regard. Close is vanaf 3 november in meer dan vijftig Nederlandse bioscopen te zien.

Door: ANP