Normal_singer-live-on-stage-2022-05-06-02-27-51-utc

Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat het aantal vrouwelijke en Nederlandse artiesten op de Nederlandse festivals sterk is toegenomen. Zo is inmiddels 34 procent van de artiesten op de poster vrouw, een enorme toename vergeleken met voorgaande jaren. Dit meldt Entertainment Business. 

Het onderzoek werd gedaan voor het rapport Festivalprogrammering na Corona en samengesteld door Martijn Mulder. Tijdens het afgelopen festivalseizoen stonden er een keer zoveel vrouwelijke artiesten op het podium dan ervoor. 34 procent in 2022 tegen 18 procent in 2016. Zo speelde Froukje op zes van de elf onderzochte festivals. In alle onderzochte jaren wist geen enkele vrouwelijke artiest dat te behalen. Op drie evenementen; Best Kept Secret, Motel Mozaïque en Welcome to the Village, was de verhouding tussen man en vrouw op het podium zelfs 50 procent. 

Van eigen bodem

Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale artiesten is aanzienlijk verschoven. Zo werd dit jaar 56 procent van de optredens verzorgd door Nederlandse artiesten. In 2016 ging het nog om 40 procent. Die verschuiving is ook te zien bij de boekingen voor headliners, ook daarvan was de helft Nederlands, terwijl die plek eerst vooral door Britten of Amerikanen werd vervuld. 

Brexit en Covid

De verschuivingen zijn voor een deel te verklaren door Covid, waardoor grote artiesten uit het buitenland boeken een groter risico met zich meenam. Ook Brexit en de gestegen kosten daardoor maken dat Britse artiesten minder gewild zijn dan hiervoor. 

Het hele verslag is te lezen op de website van Poplive.

Door: Nationale Recreatiegids