Tijdens event bij de Floriade 30 procent energie besparen met duurzaam koken
Sinds de opening van Floriade op 14 april is Joop van Merbel dagelijks te vinden midden in The Green House. Hij startte de Growers Kitchen op en bereidt ter plekke heerlijke gerechten met groenten en fruit uit The Green House van speciale seizoensproducten. Zo presenteert hij bijvoorbeeld verrassende slasoep of een ratatouille uit de EcoStoof. Van Merbel kent de techniek van isolatie-koken van huis uit: “Mijn moeder deed vroeger de aardappels altijd onder de dekens.”
Isolatie-koken
De hele voedselketen veroorzaakt op jaarbasis voor 30 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens de Sustainable Development Goals moeten we 45 procent minder CO2 uitstoten in 2030. Om bij te dragen aan het behalen van deze doelstelling zou een gemiddelde avondmaaltijd maximaal 930 gram CO2 uitstoot moeten veroorzaken. Met isolatie-koken wordt gemiddeld 240 gram CO2 uitstoot per maaltijd bespaard. Dat is 33 procent minder CO2 uitstoot dan koken zonder isolatie.
Hooikist
De primitiefste vorm van isolatie-koken is een gat in de grond, waarin plaats is voor isolatiemateriaal en een kookpot. De Maori’s noemen het een Hangi. In Europa ontstond vanaf circa 1900 de hooikist. In zijn oorspronkelijke vorm was het een houten kist gevuld met hooi, waarin ruimte was uitgespaard voor één of meerdere pannen. Charlotte Kleyn beschrijft in een artikel voor het Allard Pierson Museum het gebruik van de hooikist.
Kampeerders
Je kunt ook een kookpot in een slaapzak of een deken wikkelen, een methode die soms door kampeerders wordt toegepast. Een speciaal ontworpen product zoals de EcoStoof biedt evenwel een hogere efficiëntie en is handiger in gebruik.
Door: Nationale Recreatiegids