Noord Nederlands Orkest keert in 2023 toch terug op Lowlands

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het festival Lowlands wil graag dat het Noord Nederlands Orkest (NNO) in 2023 alsnog komt optreden op festival Lowlands. Dat heeft Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg maandag laten weten aan het ANP. Het Groningse orkest werd zondagochtend vrij abrupt geschrapt uit de programmering omdat de voorbereidingen voor het concert van Stromae langer duurden.

Het NNO zou de Negende Symfonie van Beethoven spelen. Een woordvoerder van Van Eerdenburg kan niet zeggen of het orkest in 2023 ditzelfde stuk gaat spelen. "Inhoudelijke details volgen later, ze zijn er in elk geval weer bij", aldus de zegsman.

Artistiek leider Marcel Mandos liet maandagochtend in het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op! weten dat hij het aanbod graag aanneemt. "Ik was woest en totaal over de rooie, maar shit happens soms", aldus Mandos. "Het heeft geen zin om boos te blijven. We gaan volgend jaar daar spelen, dat heeft hij toegezegd. Daar zijn we blij mee, dat gaan we doen."

Het was de eerste keer in de geschiedenis van Lowlands dat een act moest worden gecanceld omdat de voorbereidingen voor een ander optreden uitliepen. Over wat er precies uitliep vannacht doet het festival geen uitspraken. De woordvoerder van Lowlands kan wel zeggen dat het opbouwen van een headliner in het algemeen veel tijd kost. "Zo'n headliner als Stromae komt met een enorme productie, waardoor er al 's nachts begonnen wordt met het voorbereiden daarvan. Het neemt soms wel acht uur in beslag. Dat kan niet overdag, want dan zit er steeds een uurtje tussen de optredens en dat hebben de andere acts nodig voor hun opbouw."

Lowlands wil niet zeggen of er contact is geweest tussen het NNO en Stromae over het incident.

Door: ANP